Συγκράτηση του αριθμού των χρηστών ναρκωτικών μέσα στην κρίση

Συγκράτηση του αριθμού των εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες στην Ελλάδα και μικρή μείωση στους χρήστες κάνναβης στη χώρα μας παρά την οικονομική κρίση και σε αντιδιαστολή με άλλες χώρες, παρουσιάζουν τα στοιχεία που παρέθεσαν ειδικοί στη Βουλή, ενώ αίσθηση προκάλεσε το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε ο εκπρόσωπος του «18 ΑΝΩ», Δημήτρης Υφαντής, για την ποιότητα κάνναβης που κυκλοφορεί πλέον σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα στην παράνομη αγορά, τονίζοντας ότι «οδηγεί τους χρήστες σε ψυχική κατάσταση που θυμίζει ηρωινομανείς».

Προβληματισμοί διατυπώθηκαν πάντως στην Υποεπιτροπή για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών από μερίδα ειδικών για το ζήτημα της κάνναβης, την ώρα που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προωθούν και τη χρήση για λόγους ψυχαγωγίας.

Αν και τα στοιχεία που παρέθεσε ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Βαγγέλης Καφετζόπουλος, είναι ενθαρρυντικά, καθώς όπως είπε παρατηρείται αύξηση των εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά που ζητούν πλέον την εισαγωγή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, άποψη την οποία συμμερίστηκε και ο Διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος, ο ίδιος υποστήριξε πως 1 στα 5 άτομα που προσεγγίζουν το κέντρο τους ζητά θεραπεία από την κάνναβη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, από τη σύγκριση των ερευνών ESPAD το 2011 και στις το 2015 εν μέσω δηλαδή της οικονομικής κρίσης παρότι δεν ερευνούν σε μεγάλη κλίμα τον ανήλικο πληθυσμό, προκύπτει θετική κατάσταση στον μαθητικό πληθυσμό.

«Δηλαδή, εάν όλες οι άλλες χώρες που πέρασαν από κάποια οικονομική κρίση στην Ευρώπη, στην Αμερική, είχαν πρόβλημα με τα ναρκωτικά, δηλαδή διογκώθηκε το πρόβλημα των ναρκωτικών μέσα στην οικονομική κρίση, στην Ελλάδα συγκρατείται και σε κάποιους δείκτες είναι καλύτερα. Έχουμε μείωση της χρήσης αλκοόλ από τους μαθητές αυτά τα χρόνια, μείωση μεγάλη του καπνίσματος και μία μικρή μη στατιστική μείωσης της κάνναβης, ενώ περιμέναμε αύξηση της χρήσης της κάνναβης. Ο δεύτερος δείκτης είναι η μείωση του αριθμού των εισαγωγών σε θεραπευτικά προγράμματα. Το 2011 ήταν περίπου 6.000, το 2015 ήταν περίπου 4.000. Πριν από 10 χρόνια είχαμε 25.000 προβληματικούς χρήστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καφετζόπουλος.

Στην Επιτροπή πάντως καταγράφηκε προς στιγμήν διχογνωμία μεταξύ του ίδιου και του Προέδρου του ΚΕΘΕΑ, Γιώργου Μπαρδάνη, ως προς την τάση στον αριθμό των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών στη χώρα μας, καθώς ο κ. Μπαρδάνης υποστήριξε ότι: «υπάρχει αυξητική τάση στη χρήση των ναρκωτικών, κυρίως της κάνναβης και ειδικά, στους έφηβους», αναγκάζοντας και τον διευθυντή του κέντρου να διευκρινίσει ότι «αν όχι μείωση παρατηρείται σταθεροποίηση του πληθυσμού των χρηστών οπιοειδών»

Τελικώς, η σύγχυση έλαβε τέλος όταν ο κ. Καφετζόπουλος (ΟΚΑΝΑ) διευκρίνισε ότι αύξηση μπορεί να προκύπτει σε σχέση με το μακρινό παρελθόν όπως τη δεκαετία του 90’ και του 2000 και όχι την περίοδο της κρίσης στην οποία ο ίδιος αναφέρθηκε.

«Εγώ, σας μίλησα για το τι συμβαίνει στην περίοδο της κρίσης. Αν δει κανείς τι συνέβαινε από τη δεκαετία του 1990 και του 2000, έχουμε αύξηση. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι είχαμε μια αύξηση σε όλη την Ευρώπη. Το 2003 που εμείς ήμασταν στο 6%, είχαμε στην Αγγλία 15% χρήση κάνναβης.

Υπήρξε, λοιπόν, μια μεγάλη αύξηση στην Ευρώπη που δεν παρατηρήθηκε στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, αν το δει κανείς σε σχέση με το 2000 - 2003, είχαμε το 5,5%, πιθανά και 6%. Το 2011 ήταν γύρω στο 9,5% με μέσο όρο, όμως, Ευρωπαϊκό το 20%. Τώρα είναι στο 9%. Έχουμε, όμως αύξηση του αριθμού που έρχονται για θεραπεία», κατέληξε ο ίδιος.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Ζωή.gr, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιντάκος σημείωσε ότι πρέπει να διαχωριστεί η ιατρική χρήση κάνναβης με την μη ιατρική, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο ψυχοτρόπο, εθιστική και επικίνδυνη ουσία που δημιουργεί προβλήματα στην κρίση και την αντίληψη, καθώς επίσης στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη γνωστική ανάπτυξη.

Ο κ. Γκιντάκος, ερωτηθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης, αρνήθηκε να τοποθετηθεί, δηλώνοντας αναρμόδιος, τόνισε ωστόσο ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου μέσα από έναν δημόσιο διάλογο με επιχειρήματα, τον οποίο θα διέπει η ψυχραιμία.



Πηγή: Ναντίν Χαρδαλιά - skai.gr