Εποικοδομητικός και ο δεύτερος γύρος επαφών με Αλβανία για θαλάσσιες ζώνες

Εποικοδομητικός ήταν και ο δεύτερος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, μετά την συνάντηση που έλαβε χώρα σήμερα στην Αθήνα.

Η ελληνική διπλωματία επισημαίνει πως υπήρξε θετικό κλίμα συνεργασίας. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 30 Απριλίου, επίσης σε εποικοδομητικό κλίμα.

Τυχόν συμφωνία επί των θαλάσσιων ζωνών αναμένεται να επιτρέψει στην Ελλάδα να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 12 ναυτικά μίλια – που είναι το μέγιστο δυνατό όριο – όπως έχει πράξει προ πολλού η Αλβανία.

Σε αυτή την βάση θα μπορεί να κηρυχθεί και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, που αποτελεί επιδίωξη της Αθήνας.

Οι επαφές με την Αλβανία αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, καθώς στα μέσα Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εκτίμησε στα μέσα Μαΐου πως Αθήνα και Τίρανα θα έχουν λύσει πρακτικά το σύνολο των διαφορών τους έως τα τέλη Μαΐου.

Τον Ιανουάριο ο κ. Κοτζιάς είχε δηλώσει πως οι υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για την ΑΟΖ, όμως η διαδικασία εκτροχιάστηκε λόγω αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, και στην κυβέρνηση Ράμα.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΥΠΕΞ