Δύο μεγάλες θεσμικές τομές ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δύο μεγάλες θεσμικές τομές προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από το χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να φέρουν άμεσα πρακτικά αποτελέσματα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα:

Την ψήφιση σε λίγους μήνες του νομοσχεδίου για το σπάσιμο του πρωτοδικείου Αθηνών σε δυο επιμέρους, ανατολικής και δυτικής αττικής, προανήγγειλε ο Στ. Κοντονής.

Ο υπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλ. Ζαγοραίο , του Πρωτοδικείου Ελ.Γεωργίλη και εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων , παρουσία του γγ του υπουργείου Δημ. Παπασπύρου.

«Είναι αμετάκλητη η απόφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της Αθήνας.

Αυτός ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά ένα παράλογο τρόπο στο πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη θα σταματήσει....Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νέα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής και η στέγαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».

Επιπλέον ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε και την άμεση σύσταση της δικαστικής αστυνομίας.

«Μου έχει παραδοθεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό για παράδειγμα σε ανακριτές διαφθοράς που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατά κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπλώς και από όλες τις πλευρές θετικό.».

Τέλος ανακοίνωσε ότι «Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, και ήδη διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο πρωτοδικείο και την Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά , τα οποία υπήρχαν χρόνια».
Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου