Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Κάρολο . Τι συζήτησαν

Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη η ημίωρη συνάντηση του πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που με δεχτήκατε σε αυτόν τον χώρο και είναι μεγάλη χαρά για μένα που σας συναντώ» τόνισε ο πρίγκιπας Κάρολος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο. «Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχω επισκεφθεί το Άγιον Όρος σε διάφορες περιστάσεις και πολλές μονές στη Ρουμανία. Και έχοντας κάνει αυτό, έχω πλέον ιδιαίτερη εκτίμηση και κατανόηση για τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας» σημείωσε.

Ο Κάρολος έκανε αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «Γνωρίζω, επίσης, ότι υπό την ηγεσία σας έχουν γίνει πολλά μέσω της "Αποστολής" για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στην Ελλάδα που αυτή την εποχή το έχουν ανάγκη. Και αν μου επιτρέπετε, είμαι γεμάτος θαυμασμό για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το αν προέρχονται από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες».

Και όπως με ακούσατε να λέω χθες το βράδυ, συνέχισε, ελπίζω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο να προσφέρω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι νέοι άνθρωποι μέσω μιας δικής μου φιλανθρωπικής οργάνωσης. «Θα μεταφέρω το μήνυμά μου στον αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι και πιστεύω ότι και εκείνος θα θελήσει να επισκεφθεί την Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά υπόχρεος για τη θερμή υποδοχή σας και το δώρο που μου κάνατε. Φοβάμαι ότι το δικό μου δώρο δεν είναι εξίσου επαρκές» τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε στον πρίγκιπα ότι το σύστημα των σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας στην Ελλάδα είναι διαρθρωμένο κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ουσιαστικά και πρακτικά το κράτος να είναι αυτό που εκπαιδεύει τους κληρικούς, κάτι που προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στον πρίγκιπα Κάρολο. Στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τον ενημέρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με την Πολιτεία και το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου το σύστημα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να αλλάξει.

Ο Κάρολος ήταν καλά πληροφορημένος και για άλλες επισκέψεις υψηλών πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα και ειδικά για το τελευταίο ταξίδι του Βλαντίμιρ Πούτιν, το 2016. Ρώτησε, μάλιστα, τον Αρχιεπίσκοπο εάν ο Ρώσος Πρόεδρος επικοινώνησε μαζί του για να δεχθεί αρνητική απάντηση, ενώ αμέσως μετά τον ρώτησε εάν συναντήθηκαν. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκρίθηκε στον πρίγκιπα Κάρολο ότι ο Ρώσος Πρόεδρος δεν τον επισκέφθηκε όταν ήρθε στην Ελλάδα, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Εξάλλου, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον τρόπο οργάνωσης του Κλήρου στην Ελλάδα. Ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο πώς διαρθρώνεται το σύστημα εκπαίδευσης των ορθόδοξων κληρικών στη χώρα.

Ακολούθως, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, από τον πρίγκιπα Κάρολο να παραμείνει μόνιμα στην Αθήνα η νυν πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, που έχει κερδίσει τους πάντες, με την ευρεία ελληνομάθειά της και την εξαιρετική γνώση της ελληνικής γλώσσας.

Στη συνάντηση πρίγκιπα της Ουαλίας με τον Αρχιεπίσκοπο παρόντες ήταν ο μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, ο Επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής», Κωνσταντίνος Δήμτσας, και η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

Το δώρο του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας ήταν μια εικόνα της Παναγίας, ενώ του πρίγκιπα Καρόλου μια οικογενειακή φωτογραφία.

Όταν ολοκληρώθηκε η επίσκεψη, τον πρίγκιπα Κάρολο περίμενε στα σκαλιά της Αρχιεπισκοπής η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, με την οποία περπάτησαν στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης, επισκέφθηκαν τους ναούς της Αγίας Ειρήνης και Εισοδίων της Θεοτόκου στην Καπνικαρέας, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να αντισταθούν στα κουλούρια Θεσσαλονίκης, τους λουκουμάδες και τον καφέ της περιοχής.
Πηγή: skai.gr