Κλείσιμο

Γιατί ο πρίγκιπας Κάρολος δεν θα επισκεφθεί την Ακρόπολη

Ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και η επίσκεψη του πριγκιπικού ζεύγους στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση μετά την ανακοίνωση του επίσημου προγράμματος του πριγκιπικού ζεύγους είναι το γεγονός ότι ο Κάρολος και η Καμίλα δε θα επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η απόφασή αυτή φέρεται να είναι το πρίγκιπα της Ουαλίας και ο λόγος είναι ιδιαίτερος.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που γράφει ο Guardian μεταφέροντας μάλιστα και δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη. «Οι αβρότητες υπαγορεύουν να αποφευχθεί [μια επίσκεψη] στο διαμάντι στο στέμμα της Αθήνας, την Ακρόπολη του 5ου π.Χ. αι. “Αυτό λέγεται τακτ”, είπε ο Νίκος Ξυδάκης, πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. “Διπλωματικό τακτ. Ο Κάρολος είναι δημοφιλής εδώ και θέλουμε να νιώσει καλοδεχούμενος”».

Ποιο είναι το τακτ; Οτι δεν θα επισκεφθεί ένα χώρο που λεηλατήθηκε από τον Λόρδο Ελγιν,όταν οι Βρετανοί αρνούνται ακόμη και σήμερα να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Όμως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας το 1998  είχε ακολουθήσει αντίθετη τακτική και επισκέφθηκε την Ακρόπολη  με τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος είχε τότε πει πως η ενθρόνισή του θα άνοιγε τον δρόμο για τον πολυπόθητο επαναπατρισμό των μαρμάρων του Παρθενών. Ο Κάρολος τότε είχε αποφύγει να σχολιάσει.

Στο ίδιο μήκος κύμματος και ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε στον πρίγκιπα της Ουαλλίας τη σπουδαιότητα της επιστροφής των Γλυπτών.
Πηγή: Skai.gr