Κριμιζής: Με παγίδευσαν... Ήμουν στη NASA και θα έπαιρνα οδηγίες από άσχετο

Για προσπάθεια παγίδευσής του έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) καταγγέλλοντας συμφέροντα.
   
Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και ερευνητής τόνισε μάλιστα ότι ενώ έχει συναντήσει τρεις προέδρους των ΗΠΑ, και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στα προγράμματα της NASA και στη διαχείριση εκατομμυρίων δολαρίων, κατέληξε να πρέπει να παίρνει οδηγίες από τον Γενικό Γραμματέα (ο ΓΓ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Μαγκλάρας), ο οποίος δεν ήξερε τίποτε για διάστημα!

«Δεν κοιμόμουν καλά ορισμένες νύχτες όταν άρχισαν να συνειδητοποιώ την παγίδα που μού είχε στηθεί και φαινόταν ότι είχε στηθεί για να συνεργαστώ…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΕΛΔΟ. «Όταν ακούει κάποιος μια φωνή βοηθείας έξω στο δρόμο τη νύχτα τρέχει να βοηθήσει χωρίς να αντιληφθεί ότι μπορεί αυτή να είναι παγίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο ΕΛΔΟ έχει δικαιοδοσία να προσδιορίζει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες κράτους και να διαπραγματεύεται με την Hellas Sat… ο πρόεδρος της ΕΛΔΟ δεν μπορεί να είναι και ο πωλητής και ο πελάτης» είπε δε για τον Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, νυν πρόεδρο του Διαστημικού Οργανισμού που είναι και διευθύνων σύμβουλος της αραβικών συμφερόντων Hellas Sat.

Εξηγώντας το «follow the money» της επιστολής του στο Νίκο Παππά, ο κ. Κριμιζής προειδοποίησε δε, ότι οι διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί για τους μικροδορυφόρους δεν ήταν διαφανείς και έβλεπε ότι μπορούσαν να μην γίνουν οι σωστοί χειρισμοί.

«Είχα συζητήσεις και υποσχέσεις από τον ίδιο υπουργό (Ψηφιακής Πολιτικής) ότι τον ενδιέφεραν η αξιοκρατία και διαφάνεια, η αξιολόγηση η διαφάνεια αυτοί ήταν οι οροί που μπήκα στη διαδικασία προετοιμασίας του νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι» επισήμανε.

Είχα απαιτήσεις, εξήγησε ο ερευνητής, για αξιοκρατία και ένα διακομματικό όργανο… «Αντιθέτως η πρώτη μου μεγάλη έκπληξη ήταν ότι στο ν/σ στις 5 Δεκεμβρίου είχε προστεθεί διάταξη οπού η όλη ευθύνη για την αντιπροσώπευση της χωράς και τη διαχείριση των επαφών και των κονδυλίων είχε μεταφερθεί στον ΓΓ. της ΕΕΤΤ και στους υπαλλήλους του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Αυτό το αγνοούσα, αλλά προειδοποιούσα ότι θα προκαλέσει προβλήματα γιατί αποδομεί τον Οργανισμό... Αλλά (η διάταξη) πέρασε» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή, ενώ ο κ. Παππάς τον διαβεβαίωνε ότι τελικός ήταν στόχος ήταν η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των συναρμόδιων υπουργείων στον ΕΛΔΟ κατόπιν τα γεγονότα πήραν εντελώς διαφορετική τροπή: «Όταν ανακοινώθηκε ο Διαστημικός Οργανισμός, σχεδόν ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε υπουργικό διάταγμα που μετέφερε τις αρμοδιότητες στον κ. Μαγκλάρα!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πολύπειρος επιστήμονας.
Πηγή: skai.gr