(Νέα) προσφυγή κατά του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού: «Μας κόβει τη θέα»

Στο Συμβούλιο Επικρατείας οδηγείται και πάλι η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, καθώς παρά το γεγονός ότι προ διμήνου το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει νόμιμο και συνταγματικό το προεδρικό διάταγμα για το σύνολο της επένδυσης, κάτοικοι της περιοχής και φορείς προσέφυγαν εκ νέου.

Μετά τη νέα προσφυγή, την οποία κατέθεσαν 507 κάτοικοι των όμορων δήμων και τέσσερα νομικά πρόσωπα (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών, Ελληνικό Δίκτυο για τη Φύση) και άλλα, το ανώτατο δικαστήριο θα κληθεί εκ νέου να επιληφθεί, ενώ η εκκρεμότητα για την έναρξη της επένδυσης θα διατηρηθεί για κάποιο διάστημα.

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με αναλυτικό σκεπτικό στην απόφασή του που αριθμούσε 111 σελίδες έκρινε τον περασμένο Φεβρουάριο το σύνολο της επένδυσης νόμιμο και συνταγματικό δίδοντας το πράσινο φως για την έναρξη των έργων σε μια επένδυση που αποτέλεσε ένα από τα προαπαιτούμενα για την τρίτη αξιολόγηση και αναμένεται να δώσει πνοή στην Αττική και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι κάτοικοι και οι φορείς που προσφεύγουν, διατείνονται ότι η επένδυση βλάπτει ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής τους και το περιβάλλον της περιοχής και επιπλέον πλήττει και τον χαρακτήρα της πρωτεύουσας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι το επίμαχο ΠΔ, παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (άρθρο 24 Συντάγματος), καθώς έχουν ξεπεραστεί τα ανεκτά όρια της φέρουσας ικανότητας του Λεκανοπεδίου της Αττικής και της ισορροπίας μεταξύ δομημένων και αδόμητων κοινόχρηστων εκτάσεων. Επίσης, παραβιάζει σωρεία συνταγματικών διατάξεων, όπως επίσης την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, όπως παραβιάζει και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς παραβιάζει το δικαίωμα στο σεβασμό της περιουσίας των πολιτών. Και αυτό γιατί οι ουρανοξύστες που προβλέπεται να κατασκευαστούν, εμποδίζουν τη θέα προς τη θάλασσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων και την αξία των ακινήτων τους.

Πηγή: Ιωάννα Μάνδρου - skai.gr