Κλείσιμο

Μήνυμα Κοτζιά στην ΠΓΔΜ χωρίς αναφορά στην Τουρκία μετά τη σύσκεψη στο NATO

Μήνυμα στην ΠΓΔΜ πως η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε ένταξη της ΠΓΔΜ στο NATO προτού τα Σκόπια δεχτούν ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του NATO στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Κοτζιάς δεν έκανε καμία τοποθέτηση σχετικά με την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ήταν η πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα τους τελευταίους μήνες, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη και από την αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Το μήνυμα προς τα Σκόπια ουσιαστικά καθιστά σαφές πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει από τα πάγια αιτήματά της, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πιέζει για ένταξή της στη Συμμαχία εντός του έτους – ειδικά ενόψει της συνόδου της Συμμαχίας στις 11-12 Ιουλίου.

Μια υποψήφια χώρα δεν μπορεί να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο NATO δίχως την ομόφωνη στήριξη των μελών της Συμμαχίας, κάτι που επαναβεβαίωσε στις σημερινές δηλώσεις του και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Χθες Πέμπτη ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον κ. Γενς Στόλτενμπεργκ, στον οποίο εξέθεσε τις ελληνικές θέσεις τόσο για τις διενέξεις με την Τουρκία όσο και σχετικά με το Σκοπιανό.
Πηγή: skai.gr