Κλείσιμο

Καταγγελία Μοχαμαντί: Οι διακινητές δρουν μέσα από τη Μόρια

Στην καταγγελία ότι διακινητές μεταναστών και προσφύγων ζουν μέσα στο κέντρο της Μόριας, στη Λέσβο, και εκ των έσω αναζητούν πελάτες, προέβη ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, μιλώντας ενώπιον Επιτροπών της Βουλής.

Τόνισε πως πρόσφυγες δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, με βαριά ασθενείς να περιμένουν για μήνες να τους δει γιατρός, κι επιπλέον η πρόσβαση στην Υπηρεσία Ασύλου είναι πολύ δύσκολη.

Κατήγγειλε πως οι νόμιμες διαδικασίες για επανένωση με συγγενείς είναι πολύ αργές και αποκάλυψε ότι και ο ίδιος παλαιότερα έδωσε 8.000 ευρώ σε διακινητή για να φέρει στην Ελλάδα την σύζυγό του, η οποία βρισκόταν στο Ιράν, αλλά εν τέλει δεν τα κατάφερε.

Η τοποθέτηση του κ. Μοχαμαντί, ο οποίος έχει λάβει πολιτικό άσυλο και ζει επί 17 χρόνια στη χώρα μας, προκάλεσε την ενόχληση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη, ο οποίος ρώτησε εάν ο κ. Μοχαμαντί έχει προσπαθήσει να φέρει κι άλλους ανθρώπους στη χώρα μας δια αυτής της οδού.

Η παρέμβαση του κ. Κατσίκη προκάλεσε την αντίδραση τόσο του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θόδωρου Παπαθεοδώρου όσο και της προέδρου της αρμόδιας επιτροπής Μαρίας Θελερίτη, που ξεκαθάρισαν ότι ο κ. Μοχαμαντί δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει στην ερώτηση. Η πρόεδρος μάλιστα ζήτησε από τον βουλευτή τον ΑΝΕΛ να μην επιμείνει να ζητήσει απαντήσεις.

Ο κ. Μοχαμαντί ωστόσο απάντησε στον κ. Κατσίκη, λέγοντάς του αιχμηρά πως αντίστοιχη αντίδραση έλαβε και από βουλευτές της ηγέτιδας της ακροδεξιάς της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν.

«Από το 2004 κατέθεσα αίτημα οικογενειακής επανένωσης ενώ η γυναίκα μου ήταν σε κίνδυνο» είπε και προσέθεσε ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε διακινητή όταν το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε ενώ η σύζυγός του βρισκόταν σε κίνδυνο στο Ιράν, όπου οι πρόσφυγες εκεί δεν έχουν κανένα δικαίωμα.

Προσέθεσε αιχμηρά πως ο κ. Κατσίκης μπορεί να ζητήσει να τον συλλάβουν. «Μακάρι να γίνει θέμα, οι μετανάστες περιμένουν», είπε.

Άθλια καθημερινότητα

Τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, τα οποία φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, περιέγραψαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης με την περιφερειάρχη Χριστιάνα Καλογήρου να αναφέρει ότι όλο το Βόρειο Αιγαίο πέρυσι τέτοια μέρα είχε συνολικά 6.000 μετανάστες και φέτος έχει 13.500.

«Όσα νομοθετήματα καλά και αν γίνουν θα μείνουν κενά όταν δεν συνοδευτούν με την ανάλογη ενίσχυση των υπηρεσιών που εξετάζουν το άσυλο, διότι αυτό είναι το σοβαρότερο ζήτημα», είπε η κ. Καλογήρου η οποία ενημέρωσε ότι ενώ στην Υπηρεσία Ασύλου έχουν τη δυνατότητα να εξετάζουν 12 αιτήσεις αν ημέρα, σήμερα κατέφτασαν 137 άνθρωποι.
Πηγή: skai.gr