Ποινικές διώξεις για απιστία κατά τριών στελεχών του ΕΚΑΠΤΥ

Ποινικές διώξεις για απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές κατά της διαφθοράς κατά τριών στελεχών του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ.ΑΕ).

Μέτοχοι στο Κέντρο είναι κατά 88% ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και κατά 12% το υπουργείο Οικονομικών. Χρηματοδοτείται από το κράτος και είναι αρμόδιο να πιστοποιεί ότι ιατρικά μηχανήματα που τοποθετούνται και λειτουργούν σε διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά νοσοκομεία κλπ καλύπτουν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται.

Σύμφωνα με την δίωξη, τα τρία κατηγορούμενα στελέχη, που ήταν αρμόδια να εισπράττουν οφειλές από τους ιδιώτες, δεν τις εισέπραξαν ή σε άλλες περιπτώσεις παραβίασαν την νομοθεσία για την πιστοποίηση των μηχανημάτων.

Οι επίμαχες οφειλές προέρχονται από περίπου 100 ιδιώτες, και χρονολογούνται από την περίοδο 2008-2013. Οι εν λόγω ιδιώτες είχαν απευθυνθεί στο κέντρο και ζητούσαν να πιστοποιηθούν τα μηχανήματα που εισήγαγαν.

Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η νέα διοίκηση του Κέντρου, το 2017.

Παράλληλα, από την έρευνα προέκυψε ότι χρησιμοποιήθηκαν για άλλες ανάγκες του Κέντρου χρηματοδοτήσεις που είχαν εκταμιευτεί από το υπουργείο Εξωτερικών για υγειονομικές δράσεις σε Αλβανία και Λίβανο.
Πηγή: skai.gr - Ιωάννα Μάνδρου