Νίμιτς: Έντονη η συζήτηση για το Σκοπιανό, όλοι είναι αφοσιωμένοι στη λύση

Με τα κρίσιμα μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ, για το Σκοπιανό στη Βιέννη.

Επί τάπητος τέθηκαν τα ανοιχτά ζητήματα, που περιλαμβάνουν τα ελληνικά αιτήματα για ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, και για τροποποίηση του Συντάγματος. Πρόκειται για θέσεις που ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απέρριψε πριν δύο εβδομάδες.

Οι δύο υπουργοί αποχώρησαν χωρίς να προβούν σε δηλώσεις, κάτι που έχει γίνει και σε προηγούμενες συναντήσεις τους και συνέχισαν τις συζητήσεις τους σε δείπνο εργασίας.

Για «έντονη» συζήτηση, η οποία όμως έγινε σε φιλικό κλίμα και σε προσωπικό επίπεδο έκανε λόγο ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ήταν παρών στις πολύωρες συζητήσεις.

Σημείωσε πως και οι δύο πλευρές είναι «πολύ αφοσιωμένες» στην εξεύρεση λύσης.

Οι επαφές Κοτζιά - Ντιμιτρόφ αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές του Μαΐου, στην τετραμερή σύνοδο που θα λάβει χώρα στη Θεσσαλονίκη, και μια εβδομάδα αργότερα στο Σούνιο.

Ραντεβού Κοτζιά - Στόλτενμπεργκ

Αύριο Πέμπτη ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Αθήνα έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία προτού συνομολογηθεί λύση για το σκοπιανό, με τον κ. Κοτζιά να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα πως έχει χαθεί το παράθυρο συμφωνίας πριν τη σύνοδο του NATO, στις 11-12 Ιουλίου.

Ο κ. Ζάεφ έχει εκφράσει ωστόσο την αισιοδοξία ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση εντός του έτους, και χθες Τρίτη ανακοίνωσε τη σύσταση της άτυπης ομάδας της Αχρίδος, με τη συμμετοχή επιφανών πολιτικών προσώπων, για την προώθηση της ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ.
Πηγή: skai.gr