Γαλλική παγίδα για χρέος και φρεγάτες υποπτεύονται οι γερμανοί Φιλελεύθεροι

Γαλλική «παγίδα» βλέπουν οι γερμανοί Φιλελεύθεροι (FDP) πίσω από τις προσπάθειες του Παρισιού για πώληση φρεγατών στην Ελλάδα, συνδέοντας τις εξοπλιστικές διαπραγματεύσεις με την επίμονη επιδίωξη της κυβέρνησης Μακρόν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel, το FDP έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν το Βερολίνο να συναινέσει σε συμφωνίες που θα επιβαρύνουν τους γερμανούς φορολογούμενους και θα ευνοήσουν τα γαλλικά ναυπηγεία.

«Είτε η κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτε γι' αυτή την παράπλευρη συμφωνία είτε γνώριζε, όμως σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει την Βουλή», δήλωσε εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP, Ότο Φρίκε.

Κάλεσε μάλιστα τον κ. Σολτς να δώσει εξηγήσεις στην κάτω Βουλή, την Μπούντεσταγκ, εντός της ημέρας.

Μια από τις προβληματικές πτυχές του ζητήματος, επισημαίνει το Spiegel, είναι η σημερινή δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι πιθανή πηγή χρηματοδότησης για τη ναυπήγηση των φρεγατών είναι οι τόκοι που αποφέρουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούνται από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Η Γαλλία είναι ένας από τους εταίρους που την τελευταία διετία πρωτοστατούν στις προσπάθειες για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, έχοντας προτείνει τον μηχανισμό σύνδεσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής με την ανάπτυξη, ο οποίος βρίσκεται υπό εξέταση.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά του κ. Σολτς.
Πηγή: skai.gr