Κλείσιμο

Μειώσεις στα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία προανήγγειλε η Αχτσιόγλου

Μειώσεις που φθάνουν έως και στο 71,56% του σημερινού προστίμου των 10.550 για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που θα έρθει την άλλη εβδομάδα στην βουλή.

Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου «στις εμβληματικές αλλαγές του δεύτερου αυτού νομοσχεδίου θα περιλαμβάνεται η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου, από την αμιγώς εισπρακτική και τιμωρητική λογική ως σήμερα, σε μία λογική απόδοσης δικαιοσύνης προς τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Kόκκινο» η κ. Αχτσιόγλου ανάφερε πως «Υπήρχε ένα πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που εντοπιζόταν αδήλωτος σε επιχείρηση, με την έννοια της τιμωρίας του εργοδότη. Τώρα, θα μειώνεται σημαντικά εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος και ανάλογα με τη διάρκεια της σύμβασης θα μειώνεται περισσότερο».
Συγκεκριμένα το πρόστιμο θα μειώνεται σε 7.000 ευρώ με τρίμηνη σύμβαση απασχόλησης, 5.000 ευρώ πρόστιμο με εξάμηνη και 3.000 ευρώ για ετήσια.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας προειδοποίησε ότι σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς καμία δυνατότητα έκπτωσης, ενώ ο εργοδότης θα κληθεί να καταβάλλει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο μόλις ξεκινάει η σύμβαση, σαν να τον είχε απασχολήσει ήδη για τρεις μήνες.

Με την μεταρρύθμιση αυτή «δίνουμε πολύ μεγάλο κίνητρο για να γίνουν συμβάσεις εργασίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλες χρονικά, αλλά και για να καταγγέλλει ο εργαζόμενος την αδήλωτη εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν είχε ιδιαίτερο συμφέρον» υπογράμμισε.
Πηγή: ΣΚΑΪ.gr