ΥΠΕΞ: Ο Χαν ας σταματήσει να υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

Δριμεία επίθεση στον επίτροπο Γιοχάνες Χαν για την εκτίμησή του ότι εντός δύο εβδομάδων μπορεί να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας τον αυστριακό πολιτικό πως «υπονομεύει» τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τα Σκόπια.

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως ο κ. Χαν δείχνει να μην κατανοεί τις διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό, και τον κατηγορεί ότι παρέχει «λάθος εικόνα» για τις επαφές των δύο πλευρών.

Την τοποθέτηση Χαν δεν ενστερνίστηκε ούτε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας πως δεν πιστεύει ότι το χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο επίτροπος είναι εφικτό.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί εντός «λίγων εβδομάδων», ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου όπου αναμένεται να συζητηθεί η σύσταση της Κομισιόν για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Διευκρίνισε όμως πως «δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες».

Αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Οι δυο ΥΠΕΞ αναμένεται να συναντηθούν τουλάχιστον δύο ακόμα φορές στις αρχές Μαΐου.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική διπλωματία έχει διαμηνύσει πως οι οριστικές αποφάσεις για έναρξη ενταξιακών συζητήσεων με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να ληφθούν ομόφωνα από τους 28 εταίρους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Αθήνα θα προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης