Ομάδα Αχρίδος για την ένταξη της ΠΓΔΜ σε NATO και ΕΕ φτιάχνει ο Ζάεφ

Τη σύσταση της ομάδας της Αχρίδος, η οποία θα συμβάλει στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο NATO και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρώην γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Λόρδο Ρόμπερτσον.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, η άτυπη ομάδα θα στελεχώνεται από επιφανή πολιτικά πρόσωπα όπως ο Λόρδος Ρόμπερτσον, ο πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ και ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόζεν Πλεβνέλιεφ.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός σημείωσε πως τα μέλη της ομάδας είναι αποδεδειγμένοι φίλοι της ΠΓΔΜ που θα υποστηρίξουν την βούληση της χώρας να γίνει το 30ο μέλος του NATO.

Ο κ. Ζάεφ επέμεινε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να λάβει πρόσκληση για ένταξη στο NATO εντός του έτους, όπως έγραψε ο ίδιος στον λογαριασμό του στο Twitter.

Η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές πως δεν θα συναινέσει στην προσχώρηση των Σκοπίων στη Συμμαχία προτού επιτευχθεί λύση στο ονοματολογικό, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να διαμηνύει την περασμένη εβδομάδα πως τα περιθώρια για συμφωνία πριν τη σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου έχουν εξανεμιστεί.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, ο κ. Ζάεφ έγραψε στο Twitter πως τα Σκόπια έχουν κάνει μεγάλο άλμα για την διόρθωση των προβλημάτων που είχε διαγνώσει η ΕΕ σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό εξουσιών και το κράτος δικαίου. Χαρακτήρισε μεγάλο κίνητρο την σύσταση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ έχει ωστόσο διαμηνύσει πως οι οριστικές αποφάσεις για έναρξη ενταξιακών συζητήσεων με επίδοξα μέλη λαμβάνονται ομόφωνα από τους 28 εταίρους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – όχι από την Κομισιόν.

Αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένο να συναντηθούν στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Αισιόδοξος για λύση στο ζήτημα του ονόματος της FYROM μέσα σε δύο εβδομάδες που θα ανοίξει και τον δρόμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δήλωσε νωρίτερα ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Ζάεφ πάντως δεν ενστερνίστηκε την αισιοδοξία του επιτρόπου, λέγοντας πως θα ήθελε μεν κάτι τέτοιο αλλά πιστεύει «ότι δεν είναι δυνατόν».
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ