Η ανακοίνωση Κουβέλη προηγήθηκε του αιτήματος για τις φρεγάτες;

Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκεται η μίσθωση στην Ελλάδα των δυο γαλλικών φρεγατών, τύπου FREMM.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν έγινε καμιά αναφορά στο θέμα, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η διάψευση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί, η οποία δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Γαλλία να παραχωρήσει δύο φρεγάτες στην Ελλάδα το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις στους κόλπους του Γαλλικού Ναυτικού που δηλώνει ότι δεν υπάρχουν φρεγάτες διαθέσιμες για την Ελλάδα.

Παράλληλα και σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση του Φώτη Κουβέλη περί συμφωνίας στον ΣΚΑΪ, δείχνει να προηγήθηκε του επίσημου αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης προς την Γαλλία.

Γεγονός είναι ότι για το θέμα με τις φρεγάτες υπήρξε όντως συζήτηση Τσίπρα - Μακρόν, από την οποία ουσιαστικά υπερεκτιμήθηκε η θέληση της Γαλλίας να συζητήσει το ζήτημα.

Η Γαλλία διαθέτει πέντε φρεγάτες του τύπου που ζητά η χώρα μας, εκ των οποίων οι τρεις έχουν διατεθεί στο Μαρόκο.

Σήμερα υπάρχει επίσημα και γραπτώς μόνο το Ελληνικό αίτημα παραχώρησης προς την Γαλλία και οι αρνητικές δηλώσεις για τα περί συμφωνίας από την Γαλλική πλευρά.

Καυστική ανακοίνωση με αφορμή το θέμα των φρεγατών εξέδωσε η ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμα και για θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας και την καλεί να αποκαλύψει στους πολίτες τι περιλαμβάνει η συμφωνία με την Γαλλία, εφόσον υπάρχει συμφωνία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».




Πηγή: skai.gr