Την Τετάρτη στη Βιέννη το νέο ραντεβού Κοτζιά με Ντιμιτρόφ

Νέα συνάντηση για το Μακεδονικό θα έχει την Τετάρτη στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, παρουσία του διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΠΕΞ, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες πληροφορίες.

Η τελευταία συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στην Αχρίδα, όμως ακολούθησαν δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι απορρίπτει ονομασία erga omnes, δηλαδή για χρήση έναντι όλων, και επακόλουθη τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε λέγοντας πως δίχως την ικανοποίηση των δύο εν λόγω ελληνικών αιτημάτων δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το Σκοπιανό, ενώ κάλεσε τον κ. Ζάεφ να παλέψει ώστε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται στη Βουλή της ΠΓΔΜ για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Παρά τις έως τώρα προσπάθειες, οι συζητήσεις παραμένουν καθαρά σε επίπεδο ΥΠΕΞ, χωρίς να υπάρχουν ακόμα σχέδια για συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο κ. Κοτζιάς διαμήνυσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία έως τη Σύνοδο του NATO στις 11-12 Ιουλίου, με δεδομένο μάλιστα ότι τα Σκόπια θέλουν να θέσουν τυχόν συμφωνία σε δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά τα πέντε ονόματα που έχει θέσει επί τάπητος ο κ. Νίμιτς, έως τώρα η Αθήνα έχει απορρίψει την πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», ενώ η κυβέρνηση Ζάεφ έχει απορρίψει το «Νέα Μακεδονία».

Πέραν της συνάντησης της Τετάρτης, θα ακολουθήσει συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ στις 3 και 4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της τετραμερούς διυπουργικής συνάντησης όπου θα λάβουν επίσης μέρος η Αλβανία και η Βουλγαρία.

Έχει επίσης προγραμματιστεί ραντεβού στις 11 και 12 Μαΐου, στο Σούνιο, στο πλαίσιο της συνόδου χωρών των Βαλκανίων με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες του Βίζεγκραντ – αν και το αντικείμενο των εργασιών θα είναι γενικότερα το μέλλον της Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ