Νέα συνάντηση Κοτζιά με Ντιμιτρόφ στα τέλη Απριλίου

Νέα συνάντηση για το Σκοπιανό σχεδιάζεται να έχουν στις 25 Απριλίου στη Βιέννη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων σημείωσε πως επίκειται συνάντηση των δύο υπουργών στα τέλη του μήνα, αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσει την ημερομηνία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μποσνιακόφσκι είπε πως τα Σκόπια είναι ακόμα αισιόδοξα για την έκβαση της διαπραγμάτευσης κι ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αν και παραδέχτηκε ότι ακόμα υπάρχουν σημεία διαφωνίας.

Παρά τις έως τώρα προσπάθειες, οι συζητήσεις παραμένουν καθαρά σε επίπεδο ΥΠΕΞ, χωρίς να υπάρχουν σχέδια για συνάντηση σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Η τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στην Αχρίδα, όμως ακολούθησαν δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ ότι απορρίπτει ονομασία erga omnes, δηλαδή για χρήση έναντι όλων, και επακόλουθη τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε λέγοντας πως δίχως την ικανοποίηση των δύο εν λόγω ελληνικών αιτημάτων δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το Σκοπιανό, ενώ κάλεσε τον κ. Ζάεφ να παλέψει ώστε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία δύο τρίτων που απαιτείται στη Βουλή της ΠΓΔΜ για να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σημείωσε μάλιστα αιχμηρά ότι τέτοιες διαπραγματεύσεις δεν είναι δυνατόν να γίνονται μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων, και κάλεσε την ηγεσία της γειτονικής χώρας να επιδείξει «σοβαρότητα».

Πέραν της σχεδιαζόμενης συνάντησης στα τέλη Απριλίου, θα ακολουθήσει συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ τον επόμενο μήνα, στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δύο ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στο πλαίσιο της τετραμερούς Διασυνοριακής Συνάντησης, στις 3 και 4 Μαΐου.

Έχει επίσης προγραμματιστεί ραντεβού στις 11 και 12 Μαΐου, στο Σούνιο, στο πλαίσιο της συνόδου χωρών των Βαλκανίων με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες του Βίζεγκραντ – αν και το αντικείμενο των εργασιών θα είναι γενικότερα το μέλλον της Ευρώπης.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης