Στα 535 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Μετά από πέντε έτη και δύο διαγωνιστικές διαδικασίες, το ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε προτιμητέο επενδυτή για το 66% του ΔΕΣΦΑ.

Τα Διοικητικά Συμβούλια του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και των Ελληνικών Πετρελαίων αποδέχθηκαν ομόφωνα τη βελτιωμένη οικονομική προσφορά, ύψους 535 εκατομμυρίων ευρώ, της κοινοπραξίας των εταιρειών Snam, Enagas και Fluxys, οι οποίες συμμετέχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο του αγωγού TAP. Τις επόμενες ημέρες η απόφαση θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στο κοινοπρακτικό σχήμα που ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ο ιταλικός όμιλος Snam συμμετέχει με ποσοστό 60% και με 20% ο ισπανικός όμιλος Enagas και η βελγική εταιρεία Fluxys.

Οι τρεις εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με ελληνικές και διεθνείς τράπεζες για την εξασφάλιση ενός, άνευ προσφυγής, χρηματοδοτικού πακέτου για την εξαγορά.

Από το 66% που θα μεταβιβαστεί στην κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών, το 31% ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 35% στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, ενώ η σύμβαση της συναλλαγής θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το επενδυτικό πλάνο του ΔΕΣΦΑ για την επόμενη δεκαετία, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, είναι της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου, 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τις άμεσες επενδύσεις να ανέρχονται σε 330 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2017 ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κοντά στα 177 εκατομμύρια ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα κοντά στα 228 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: skai.gr - Αχιλλέας Τόπας