Άσκηση Efes2018: Η διέλευση τουρκικών αποβατικών ανοικτά της Χίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά τις τελευταίες  τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με δηλώσεις ότι τα Ίμα ανήκουν στην Τουρκία το Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά την προγραμματισμένη τουρκική άσκηση «Efes2018», που διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή.

Η άσκηση που θα ξεκινήσει επίσημα στις 7 Μαίου περιλαμβάνει και αποβατικά σενάρια και μεγάλο όγκο ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Αιγαίου.

Τις τελευταίες ημέρες τουρκικές ναυτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην περιοχή και ο παρατηρητης Aegean Hawk με το φακό του από τη Μυτιλήνη έχει καταγράψει τη τουρκική δρατηριότητα καθώς ανοικτά της Χίου, όπως έχουν περάσει αρκετά αρματαγωγά, μεταξύ αυτών το νεότευκτο κλάσης Bayraktar, καθώς επίσης αποβατικά, 3 ακτοφυλακιδες SG ,1 περιπολικό AY, 1 ρυμουλκό και 1 φραγματοθέτιδα.


Σε ένα από τα στιγμιότυπα διακρίνεται και η παρουσία στην περιοχή από την οποία κάνουν διέλευση τα τουρκικά πλοία του Περιπολικού "Κελευστής Στάμου" του Πολεμικού Ναυτικού.


Σύμφωνα με την προαναγγελία της άσκησης δεσμεύονται δυο μεγάλες περιοχές στα δυτικά τουρκικά παράλια από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου -με αιχμή των αποβατικών σεναρίων τη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο.

Η προαναγγελία της άσκησης EFES έγινε με τις ΝΟΤΑΜ B0973/18, B0977/18, B0978/18 και B0979/18 ενώ άλλες μικρότερης κλίμακας ασκήσεις θα λάβουν χώρα, πάνω κάτω το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία.
Το ίδιο χρονικό διάστημα η Τουρκία αναφέρει πως κοντά στην περιοχή αυτή θα πραγματοποιεί το ίδιο χρονικό διάστημα πτήσεις και ιπτάμενο ραντάρ.


Πηγή: Skai.gr