ΥΠΕΞ προς Τουρκία: Σύνελθε και άκου την ΕΕ αντί να μιλάς για τα Ίμια

Κάλεσμα στην Τουρκία να «συνέλθει» και να αξιοποιήσει την κριτική που της ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να βελτιώσει τη συμπεριφορά της απηύθυνε το υπουργείο Εξωτερικών, λίγες ώρες αφότου η τουρκική διπλωματία απάντησε στην έκθεση-καταπέλτη για τις ενταξιακές προοπτικές της διακηρύσσοντας «κυριαρχία» επί των Ιμίων.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ σημειώνει αιχμηρά πως ενώ η ΕΕ ζητά σεβασμό στο διεθνές δίκαιο η τουρκική κυβέρνηση απαντά με «ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του» και επαναλαμβάνοντας μια «κατάφορα παράνομη θέση» σχετικά με τα Ίμια.

Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίο είναι «απολύτως κατοχυρωμένο» από το διεθνές δίκαιο. Ειδικά η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων, προσθέτει, είναι «αναμφισβήτητη» με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τις ιταλο-τουρκικές Συμφωνίες του 1932 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Αντί να διδαχθεί από την έκθεση και να μελετήσει τι λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κοινοτικό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, η Τουρκία για μια ακόμα αφορά τα παραβιάζει, σημείωσε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στον ραδιοσταθμό 24/7.

Εκτίμησε πως η δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Τουρκία αποδίδει καρπούς.

Στη δική του ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δε διστάζει να υποστηρίξει ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία»

Με αφορμή την έκθεση ενταξιακής προόδου της Κομισιόν, η τουρκική διπλωματία κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι παρέχουν στήριξη ως λευκή επιταγή σε χώρες-μέλη.

Στην έκθεσή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως οι εντάσεις στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο «δεν έχουν συμβάλει σε σχέσεις καλής γειτονίας» και «έχουν υπονομεύσει την περιφερική σταθερότητα και ασφάλεια».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε νωρίτερα την εν λόγω διατύπωση ως αναγνώριση ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν συνιστά μόνο διμερές ζήτημα αλλά άπτεται της περιφερειακής ασφάλειας του μπλοκ.

Προσέθεσε πως επαφίεται στην Άγκυρα να αποδείξει το κατά πόσον θέλει να προωθήσει την ευρωπαϊκή της προοπτική.
Πηγή: skai.gr