ΥΠΕΞ: Η απόφαση για ενταξιακές συζητήσεις με ΠΓΔΜ δεν ανήκει στην Κομισιόν

Μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών, μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε επίσημα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει με νόημα
πως η σύσταση της Κομισιόν πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 28 κράτη-μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, «όπου η Ελλάδα έχει διατυπώσει με σαφήνεια της θέσεις της», ενώ παράλληλα υπενθυμίζει ότι πρόκειται για την έβδομη φορά που η Επιτροπή δίνει θετική σύσταση για τα Σκόπια.

Η ελληνική διπλωματία τονίζει μεν πως η πρόοδος της ΠΓΔΜ είναι ζωτικής σημασίας για τα ελληνικά συμφέροντα, όμως αποσαφηνίζει ότι η γειτονική χώρα οφείλει να διανύσει «μακρύ δρόμο» προκειμένου να καλύψει το κενό που προκλήθηκε από την «οπισθοδρόμηση των τελευταίων χρόνων».

Υπενθυμίζει δε πως από την ελληνική σκοπιά η επίλυση του ονοματολογικού συγκαταλέγεται στις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου η ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο μπλοκ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
αποσαφήνισε πως εάν τα Σκόπια δεν αποδεχτούν ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, και επακόλουθη τροποποίηση του Συντάγματος δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.

Τόνισε μάλιστα πως έχει χαθεί ο άτυπος στόχος για συμφωνία πριν τη σύνοδο του NATO στις 11 και 12 Ιουλίου, που σημαίνει πως η γειτονική χώρα δεν θα γίνει μέλος της Συμμαχίας μέσα στους επόμενους μήνες.

Το Σαββατοκύριακο ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ διαμήνυσε πως θέλει να διατηρήσει το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για εσωτερική χρήση. Ο κ. Κοτζιάς σχολίασε πως αυτό θα προκαλούσε καθημερινές τριβές διότι επίσημα έγγραφα της γειτονικής χώρας – όπως πτυχία – θα κυκλοφορούσαν στο εξωτερικό.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό 24/7, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει απορρίψει μόνο μια από τις πέντε προτάσεις που κατέθεσε για το όνομα ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, το «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)». Τα υπόλοιπα τέσσερα είναι προς συζήτηση, είπε.

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι έχει θέσει συγκεκριμένα θέματα που θα πρέπει να λυθούν, όπως η κατοχύρωση των μειονοτικών δικαιωμάτων, η προστασία των περιουσιακών στοιχείων των μειονοτήτων και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Σχετικά με την έκθεση-καταπέλτη για τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο δεν είναι απλώς διμερές ζήτημα αλλά άπτονται της περιφερειακής ασφάλειας ολόκληρης της Ένωσης.

Η Αθήνα εκφράζει επίσης την «ιδιαίτερη ικανοποίησή» της για τη ρητή αναφορά που γίνεται στους δύο έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη από την 1η Μαρτίου.

Σημειώνει πως οι «τελευταίες εξελίξεις» έχουν καταστήσει σαφές ότι εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να αποδείξει εμπράκτως το πόσο επιθυμεί να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο.
Πηγή: skai.gr