Ανοίγει ο δρόμος για αναδοχή και από ομόφυλα ζευγάρια

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το σχέδιο Νόμου για την υιοθεσία – αναδοχή τέκνων από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα. Θεανώ Φωτίου.

Στο άρθρο 8 του σχεδίου νόμου αναφέρει: «Κατάλληλοι για να γίνουν ανάδοχοι σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα, ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ’ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή). Μεταξύ περισσότερων υποψηφίων αναδόχων γονέων η επιλογή γίνεται υποχρεωτικά σύμφωνα με τη σειρά αναφοράς του προηγούμενου εδαφίου. Η συγγενική αναδοχή πρέπει να προτιμάται».

Σε επικοινωνία του ΣΚΑΙ με το Υπουργείο, επισημαίνεται από πηγές, πως επί τους ουσίας "το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα χωρίς διακρίσεις σε άτομα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (ως απαραίτητη προϋπόθεση) να εκκινήσουν της διαδικασία αναδοχής τέκνου ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες".

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως στην διαδικασία που προβλέπεται για αναδοχή βασικό ρόλο διαδραματίζει η ενδελεχής έρευνα και πρόταση του ψυχολόγου ο οποίος ερευνά τις συνθήκες στις οποίες θα ζήσει το ανάδοχο τέκνο αλλά και το πόσες τελικώς προτάσεις αναδοχής υπάρχουν.

Αναλυτικά το άρθρο 8




Ολόκληρο το σχέδιο νόμου μπορείτε να το βρείτε εδώ
Πηγή: skai.gr - Πηνελόπη Γκάλιου - Γιάννης Χαραμίδης