Δεν υπάρχουν ακόμα σχέδια για συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών παραμένει η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, χωρίς να υπάρχει, για την ώρα, ενδεχόμενο συνάντησης των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, ο ηγέτης της ΠΓΔΜ τόνισε σε δημοσιογράφους πως οι επαφές του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ στην Αχρίδα, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν απέφεραν ιδιαίτερα αποτελέσματα.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τον επόμενο μήνα, στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δύο ΥΠΕΞ θα συναντηθούν στο πλαίσιο της τετραμερούς Διασυνοριακής Συνάντησης, στις 3 και 4 Μαΐου.

Θα ακολουθήσει ραντεβού στις 11 και 12 Μαΐου στο Σούνιο, στο πλαίσιο της συνόδου χωρών των Βαλκανίων με τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες του Βίζεγκραντ, αν και το αντικείμενο των εργασιών θα είναι γενικότερα το μέλλον της Ευρώπης.

Κύρια «αγκάθια» φαίνεται πως είναι η άρνηση της ΠΓΔΜ να δεχτεί ονομασία erga omnes, δηλαδή έναντι όλων, και την επακόλουθη τροποποίηση του Συντάγματός της, κάτι που φάνηκε σε δηλώσεις του κ. Ζάεφ το Σαββατοκύριακο. Ο κ. Κοτζιάς απάντησε καλώντας την ηγεσία της γειτονικής χώρας να επιδείξει «σοβαρότητα» και να σταματήσει να διαπραγματεύεται μέσω συνεντεύξεων και δηλώσεων.

Στις σημερινές δηλώσεις του ο κ. Ζάεφ προσπάθησε παράλληλα να διασκεδάσει τις αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του για όνομα erga omnes και το αμετάβλητο του Συντάγματος.

Σημείωσε πως οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι χρόνιες και υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης, και προσέθεσε πως οι δύο πλευρές πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ