Γιλντιρίμ: Κατεβάσαμε ελληνική σημαία από βραχονησίδα

Για ενέργειες τύπου Ιμίων κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με αφορμή την κίνηση τριών νεαρών από τους Φούρνους που ύψωσαν την ελληνική σημαία πριν από μια εβδομάδα, στη βραχονησίδα Μικρός Ανθρωποφάς, η οποία βρίσκεται νοτιοανατολικά των Φούρνων και την κυριαρχία της οποίας αμφισβητεί η Τουρκία.

Ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι η τουρκική ακτοφυλακή παρενέβη και κατέβασε τη σημαία.



Στις δηλώσεις του ο τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Στο Αιγαίο υπάρχουν περιστασιακές ενέργειες που ανεβάζουν την ένταση. Παρατηρούμε την αύξηση αυτών των παραβάσεων κυρίως σε νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Βλέπουμε ότι γίνονται ενέργειες παρόμοιες με τα Καρντάκ (σ.σ. Ίμια), πάλι ανοιχτά του Ντιντίμ, όπου έγινε απόπειρα να τοποθετηθεί σε μη κατοικημένη βραχονησίδα ελληνική σημαία. Η ακτοφυλακή μας παρενέβη με τις κατάλληλες ενέργειες κατέβασε τη σημαία από εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη βραχονησίδα περιλαμβάνεται στη λίστα EGAYDAAK του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία συγκαταλέγονται 25 νησιά και 127 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου που χαρακτηρίζονται ως «αμφισβητούμενες περιοχές».

Ερωτηθείς για το συμβάν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς Γιλντιρίμ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας και χαρακτήρισε  απολύτως προκλητική και καταδικαστέα τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία αμφισβήτηση ή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της.

Τους ισχυρισμούς του τούρκου πρωθυπουργού αμφισβητεί από την πλευρά του και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πηγή: skai.gr