Ηλεία: Η φωτιά πήρε διαστάσεις σε τρία μέτωπα . Μάχη με φλόγες και άνεμο

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται να παίρνουν τα πύρινα μέτωπα στην Ηλεία, ξυπνώντας τον εφιάλτη του 2007, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν οι πυροσβέστες.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αναδεικνύονται σε "μεγάλο εχθρό", ωστόσο οι πυροσβέστες ελπίζουν ότι οι άνεμοι τις επόμενες ώρες θα κοπάσουν, ενώ σπεύδουν ενισχύσεις από Ναύπακτο και Πάτρα για να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.   



Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Ανδριτσαίνας - Κρετστένων Διονύσης Μπαλιούκος, «τα μέτωπα της φωτιάς καίνε στις περιοχές Φρίξα, Σκιλλουντία και Καλυβάκια, που βρίσκεται απέναντι από την Αρχαία Ολυμπία». Όπως πρόσθεσε, «πριν από λίγο οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σταματήσουν την φωτιά λίγο έξω από τον οικισμό της Σκυλλουντίας, ενώ στη Φρίξα έχει σταματήσει εκεί που υπάρχει η ζώνη προστασίας από την Πυροσβεστική».

IMG 1753

Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μπαλιούκος 
ανέφερε ότι η πυρκαγιά έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα, και ο αέρας αλλάζει φορά διαρκώς, κάτι που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών. 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ilialive.gr στη Σκιλλουντία ζητήθηκε η εκκένωση του χωριού. Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι αρνούνται να φύγουν. Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα ότι η φωτιά προήλθε από ανθρώπινο λάθος. 

Στην περιοχή Φρίξα επιχειρούσαν νωρίτερα 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα, οχήματα του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων και ένα πεζοπόρο τμήμα.



Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζάς αναφέρει ότι «η φωτιά είναι ορατή από εδώ, αλλά είναι μακριά». Όμως, όπως σημειώνει, «εμείς είμαστε σε επιφυλακή, διότι πνέουν ισχυροί και για αυτό, τόσο ο δήμος, όσο και η Πυροσβεστική έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος έδωσε εντολή να υπάρξουν δυνάμεις για να προφυλάξουν την Αρχαία Ολυμπία μιας και οι άνεμοι φαίνεται να πνέουν με κατεύθυνση προς τον αρχαιολογικό χώρο. Μάλιστα λίγο πριν τις 8 το βράδυ το μέτωπο της πυρκαγιάς πλησίαζε προς τα Καλυβάκια, ένα χωριό ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.





Δύο περιστατικά πυρκαγιάς απειλούν και την περιοχή της Σπιάντζας στον Πύργο. Η μια έχει ξεσπάσει δίπλα στο Αλσύλιο της Σπιάντζας και η δεύτερη στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς κοντά στον Άγιο Ιωάννη. Περιορισμένες οι δυνάμεις και συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Πύργου καθώς μαίνεται το μεγάλο μέτωπο στη Σκιλλουντία.

119A1302 D3AC 4426 9DA5 5ED344731DE4

Στην πρώτη πυρκαγιά επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, στη δεύτερη 16 πυροσβέστες με 8 οχήματα και στην τρίτη 6 πυροσβέστες με 3 οχήματα.

IMG_6565.jpg

Επίσης φωτιά έχει ξεσπάσει στο 16ο χιλιόμετρο της στην επαρχιακής οδού Μεγαλόπολης - Καμποχωρίου. Επιτόπου έχουν σπεύσει 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα.



Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ - ilialive.gr