Κλείσιμο

Στόλτενμπεργκ: Οι ελληνοτουρκικές διαφορές δεν είναι θέμα του NATO

Το NATO δεν προτίθεται να εμπλακεί ή να διαμεσολαβήσει για την επίλυση των διενέξεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως προσδοκά την επίλυση των διαφορών που υπάρχουν σε «κάποια θέματα» σε διμερές επίπεδο, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.

«Αυτό δεν είναι ζήτημα για το NATO, είναι κάτι που πρέπει να διευθετηθεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως οι δύο χώρες είναι σύμμαχοι και συμβάλλουν στην συλλογική ασφάλεια των μελών NATO.

Στο πλαίσιο αυτό χαιρέτισε την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Μπιναλί Γιλντιρίμ, που έγινε την Πέμπτη.

Στο κείμενο της συνέντευξης που έχει δημοσιευτεί δεν γίνεται αναφορά στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κρατούνται επί 45 ημέρες στην Αδριανούπολη, χωρίς να έχει οριστεί δικάσιμος και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ απέφυγε επίσης να επικρίνει ευθέως την Τουρκία για τις στρατιωτικές επεμβάσεις της στην βόρεια Συρία, ειδικά στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν, λέγοντας πως η Συμμαχία αναγνωρίζει τις εύλογες ανησυχίες της γειτονικής χώρας για την ασφάλειά της.

Συμπλήρωσε πάντως με νόημα ότι αναμένει οι τουρκικές αντιδράσεις να είναι μετρημένες και ανάλογες των απειλών που αντιμετωπίζει.

Ερωτηθείς για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, ο κ. Στόλτενμπεργκ απέφυγε να επικρίνει την Άγκυρα, σημειώνοντας πως τέτοιες αποφάσεις για εξοπλισμούς δεν λαμβάνονται κεντρικά από τη Συμμαχία αλλά από το εκάστοτε κράτος-μέλος.

Πολλοί σύμμαχοι, ειδικά οι ΗΠΑ, έχουν εκφράσει προβληματισμό για την επιλογή της Τουρκίας, με δεδομένο ότι τα ρωσικά συστήματα δεν είναι συμβατά με την ψηφιακή «αρχιτεκτονική» του NATO.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε ωστόσο την επιλογή της Τουρκίας να αρχίσει συζητήσεις με την Ιταλία και την Γαλλία για την ανάπτυξη πυραυλικών και αντιαεροπορικών συστημάτων. Προσέθεσε επίσης ότι υπάρχουν δημοσιεύματα για συζητήσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την απόκτηση αμερικανικών συστοιχιών Patriot.
Πηγή: skai.gr