Στον καταγραφέα πτήσης και την κάμερα του 2ου mirage τα αίτια της συντριβής

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη διακρίβωση των συνθηκών και αιτίων της συντριβής του MIRAGE-2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, που είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του ηρωικού σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου.

Αυτή τη στιγμή οι έρευνες επικεντρώνονται στον εντοπισμό του αεροσκάφους και κατ' επέκταση του καταγραφέα πτήσης που υπάρχει σε αυτό και στα στοιχεία πτήσης του δευτέρου Mirage καθώς το βίντεο από την κάμερά του ίσως ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας. 

Έμπειροι αξιωματικοί εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της απώλειας χωρικού προσανατολισμού, γνωστής και ως παραίσθησης που ο πιλότος χάνει τα όρια και δεν έχει αντίληψη, μπερδεύει το γαλάζιο του ουρανού με αυτό της θάλασσας.

Υπάρχει και το σενάριο που λέει ότι το δυστύχημα έγινε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, της νέφωσης και της χαμηλής ορατότητας.

Επίσης, η σκόνη που υπήρχε από την Αφρική δυσχέραινε κατά πολύ την ατμόσφαιρα. Ειδικοί λένε μάλιστα ότι μπορείς να πάθεις παραίσθηση από τη σκόνη. 

Λιγότερο πιθανό είναι το σενάριο μηχανικής βλάβης.

Χθες, κινδύνευσε άμεσα και ο πιλότος του δεύτερου mirage, ο οποίος έφτασε στα 150 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι να καταφέρει να αλλάξει πορεία. Κατάλαβε ότι έπρεπε να αλλάξει πορεία, όταν είδε ότι το πρώτο mirage συνετρίβη.  

Τα δύο ανήλικα παιδιά του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου θα υιοθετήσει η Βουλή, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Η συμβολική «υιοθεσία» συνοδεύεται και από ετήσια οικονομική στήριξη της οικογένειας του εκλιπόντος, περίπου 17.000 ευρώ για τα 2 παιδιά.

100.000 ευρώ αποφάσισε να προσφέρει η Super League στην οικογένεια του άτυχου σμηναγού εκφράζοντας την υποστήριξή της.

Αύριο στις 2 το μεσημέρι θα τελεστεί η κηδεία του 34χρονου, στη γενέτειρά του, το Μορφοβούνι Καρδίτσας.

Tριήμερο πένθος έχει κηρυχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. 

Πηγή: skai.gr