Κλείσιμο

Die Zeit: Ολοένα και περισσότεροι Τούρκοι αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα

Εκτενές ρεπορτάζ που αναφέρεται σε τούρκους υπηκόους οι οποίοι ζητούν άσυλο στην Ελλάδα δημοσιεύει η εφημερίδα Die Zeit. Υπό τον τίτλο «Οι νέοι πρόσφυγες της Ελλάδας έρχονται από την Τουρκία» η εφημερίδα σημειώνει: «Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος χιλιάδες Τούρκοι ζητούν άσυλο στην καθόλου αγαπητή γειτονική χώρα. Οι σχέσεις των δυο χωρών επιδεινώνονται αισθητά».

Στο ρεπορτάζ -το οποίο περιλαμβάνει αποσπάσματα συνεντεύξεων Τούρκων που κατέφυγαν στην Ελλάδα επειδή δεν αισθάνονταν πλέον ασφαλείς στην πατρίδα τους- αναφέρονται και τα εξής στοιχεία: «Σύμφωνα με τη Eurostat, την περασμένη χρονιά τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέγραψαν 14.640 αιτήσεις ασύλου από τούρκους υπηκόους – 44% περισσότερες απ' ό,τι το 2016. Η Γερμανία ήταν ο πιο δημοφιλής προορισμός με 8.025 αιτήσεις. Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ελλάδα με 1.820 αιτήσεις ασύλου – δεκαπλάσιος αριθμός απ' ό,τι την προηγούμενη χρονιά».

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος αναφέρεται και στη χρόνια αντιπαλότητα μεταξύ των δυο κρατών: «Για την Ελλάδα ο αυξανόμενος αριθμός αιτήσεων ασύλου είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα διότι ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών. Η Αθήνα και Άγκυρα διαπληκτίζονται εδώ και χρόνια για ζητήματα που αφορούν στα μεταξύ τους σύνορα αλλά και την Κύπρο. Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τον διευθυντή του ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) Θάνο Ντόκο.

Πηγή: Αλεξάνδρα Κοσμά
TAGS: Ελλάδα