Κοτζιάς: Ηγεμονικές οι βλέψεις Ερντογάν, θα χαθούν και τούρκοι στρατιώτες

Στην εκτίμηση πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να ηγεμονεύσει των χωρών που βρίσκονται στον περίγυρο της Τουρκίας, μετατρέποντας τους γείτονές της σε περιφερειακές δυνάμεις, προέβη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας παράλληλα υπονοούμενα πως και η Ελλάδα θα μπορούσε να συλλάβει τούρκους στρατιωτικούς που θα περάσουν τα σύνορα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Κοτζιάς κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα σύνορά της δεν αλλάζουν, ενώ προστατεύεται και από το διεθνές δίκαιο.

«Δεν νομίζω ότι ο Ερντογάν μπορεί να ονειρεύεται ότι μπορεί να αλλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Προς το παρόν δεν έχει δείξει τέτοια διάθεση. Δείχνει όμως διάθεση παρενόχλησης της χώρας, δημιουργίας επεισοδίων, αμφισβήτησης της κυριαρχίας», είπε ο ΥΠΕΞ.

Σημείωσε πως με δεδομένο ότι τα σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου είναι αμετάβλητα, σχεδιασμός της Τουρκίας είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα να πάει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με δυσμενείς όρους. «Αυτό όμως δεν γίνεται, ούτε πρόκειται ποτέ να συμβεί και καλό είναι [η Τουρκία] να το καταλάβει».

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε τη θέση του πως η συμπεριφορά του κ. Ερντογάν αντανακλά μια «μεγάλη νευρικότητα» η οποία πηγάζει από έναν συνδυασμό αλαζονείας και ανασφάλειας.

Επισήμανε πως η Ελλάδα θέλει τον εξευρωπαϊσμό της Άγκυρας, όμως ταυτόχρονα δεν πρόκειται να ανεχτεί τον «εκτουρκισμό της Ευρώπης», δηλαδή αυταρχισμό και σκληρότητα σε σχέση με συμμάχους.

Υπονοούμενα για τούρκους στρατιωτικούς

Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε έντονα την Άγκυρα για τη μη ορθολογική συμπεριφορά της στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται επί 38 ημέρες στην Αδριανούπολη, προσθέτοντας με νόημα ότι στο μέλλον θα χαθούν και τούρκοι στρατιωτικοί στα σύνορα, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν.

«Έχει αλλάξει η συμπεριφορά. Δεν είναι καλό αυτό. Γιατί θα χαθούν και δικοί τους στρατιωτικοί, όπως συνέβαινε κατά καιρούς πάντα. Δεύτερον, δεν είναι αυτή συμπεριφορά συμμάχου στο ΝΑΤΟ. Είμαστε δύο χώρες σε ειρηνικές σχέσεις. Τέτοιες κινήσεις δεν βοηθούν», είπε.

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν οι δύο NATOϊκοί σύμμαχοι έλθουν σε σύγκρουση, ο κ. Κοτζιάς συνέστησε στην Τουρκία να μην προβεί σε απευκταίες ενέργειες, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Άγκυρα «να μην πιστεύει ότι μπορεί να το κάνει».

Υπογράμμισε πως η χώρα μας έχει συμμαχίες και δυνατότητες που δεν έχουν ούτε η Συρία ούτε Ιράκ, χώρες όπου επεμβαίνει τακτικά ο τουρκικός στρατός.

Έμμεση κριτική στον Καμμένο

Ο ΥΠΕΞ άφησε ωστόσο αιχμές και για τη στάση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος είναι υπέρμαχος της λογικής ότι πρέπει να αντιδρούμε όταν αυτό συμφέρει τη χώρα, όχι απλώς όταν προκαλούμαστε.

«Ο κ. Καμμένος εκδηλώνει αυθόρμητα την αντίδρασή του στις τουρκικές προκλήσεις. Ο δικός μου χαρακτήρας σαν άνθρωπος, όχι μόνο επειδή προΐσταμαι της διπλωματίας, είναι διαφορετικός», προσέθεσε, συμπληρώνοντας ότι δεν ενστερνίζεται τον χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως εχθρού.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης