Τζανακόπουλος: Η Τουρκία να εξηγήσει άμεσα γιατί κρατά τους στρατιωτικούς

Η μεγάλη καθυστέρηση των τουρκικών Αρχών στην απαγγελία κατηγοριών εναντίον των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη γεννά εντυπώσεις ότι η Άγκυρα επιδιώκει να τους χρησιμοποιήσει ως όργανο ώστε να ασκήσει διπλωματικές και πολιτικές πιέσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «κωλυσιεργία» από την τουρκική Δικαιοσύνη και τόνισε ότι η Αθήνα ζητά εξηγήσεις για ποιο λόγο μετά από έναν μήνα κράτησης δεν είναι καν γνωστές οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι δύο ένστολοι.

Επισήμανε πως η Άγκυρα οφείλει να ξεκαθαρίσει άμεσα για ποιο λόγο κρατούνται οι δύο έλληνες στρατιωτικοί και τους στερείται η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, σημειώνοντας πως η ελληνική πλευρά αναμένει «καθαρές απαντήσεις».

Διευκρίνισε πάντως πως οι πιέσεις που ενδεχομένως θέλει να ασκήσει η Τουρκία δεν αφορούν τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας, αλλά συνδέονται με τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Δύση και τα προβλήματα που έχει με τους Κούρδους.

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά ανταλλαγή των οκτώ με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς, αλλά απέφυγε να επικρίνει την τοποθέτηση του βουλευτή ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη περί δυνητικής ανταλλαγής, λέγοντας πως όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράζονται.

Άμυνα στο θέμα Μαρίνου

Ο κ. Τζανακόπουλος έδωσε πλήρη στήριξη στον πρώην υποψήφιο πρόεδρο του ΕΦΚΑ Ευστάθιου Μαρίνο, δικαιολογώντας πλήρως τα όσα αποκαλύφθηκαν στη Βουλή για τις σχέσεις του με την ΗΔΙΚΑ και για την ανάθεση έργου σε συνεργάτη του.

Σημείωσε πως όλο το έργο του κ. Μαρίνου έγινε καθόλα νόμιμα και με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κι ότι ήταν ένας καλός επιστήμονας που εργαζόταν απλώς ως τεχνικός σύμβουλος της διοίκηση της ΗΔΙΚΑ.

Είχε προηγηθεί νέα επίθεση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επέρριψε προσωπικά ευθύνες στην υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για την επιλογή Μαρίνου.

Δεν μας τρομάζει το ποδοσφαιρικό Grexit

Στρέφοντας τέλος το βλέμμα του στο ποδόσφαιρο, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως την κυβέρνηση δεν την τρομάζει το ενδεχόμενο αποβολής της ΕΠΟ από την FIFA, δηλαδή το ποδοσφαιρικό Grexit.

Σημείωσε πως το ενδεχόμενο αυτό «θα συνεχίσει να επικρέμεται» όσο οι εμπλεκόμενοι παράγοντες των ΠΑΕ «δεν συμμορφώνονται με το πλαίσιο κανόνων και αρχών».

Τόνισε δε ότι οι παράγοντες των ΠΑΕ είναι «υπόλογοι» για τις πράξεις τους απέναντι στον φίλαθλο κόσμο, η οποία δεν έχει σχέση με τραμπουκισμούς και βία.
Πηγή: skai.gr