Τουρκία: Δεν θα υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο

Μηνύματα προς την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη βόρεια Συρία έστειλε το Συνέδριο Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας, το οποίο συνεδρίασε υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της και θα προστατεύσει με κάθε κόστος τα δικαιώματά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατηγόρησε δε την Αθήνα ότι η συμπεριφορά της δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το Συμβούλιο κατέστησε σαφές πως η Τουρκία θα αναλάβει πρωτοβουλίες στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, εάν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποχωρήσουν από την περιοχή.

Σε αντίθεση με την Αφρίν, στη Μανμπίτζ βρίσκονται και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν τους Κούρδους στις μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Ουάσιγκτον είχε παλαιότερα δεσμευτεί πως οι κουρδικές δυνάμεις δεν θα εγκατασταθούν δυτικά του ποταμού Ευφράτη, όπου βρίσκονται τόσο η Μανμπίτζ όσο και η Αφρίν.

Η Άγκυρα προειδοποίησε επίσης το Ιράκ ότι προτίθεται να επέμβει σε ιρακινό έδαφος εάν η Βαγδάτη δεν θέσει τέλος στη δράση του κουρδικού PKK, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Η συνεδρίαση έλαβε χώρα λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα ανοιχτά της Κύπρου και στο Αιγαίο Πέλαγος, και δύο ημέρες μετά την ευρω-τουρκική σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, όπου οι δύο πλευρές δεν κατόρθωσαν να βρουν απτές λύσεις στις διαφορές τους.

Πολιτικός χαμός στην Αθήνα λόγω Κατσίκη

Στην Ελλάδα εν τω μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόταση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστα Κατσίκη, στον ΣΚΑΪ, για πιθανή ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ο κ. Κατσίκης είπε ότι Αθήνα και Άγκυρα θα μπορούσαν να έλθουν σε συνεννόηση ώστε να παρακάμψουν τα δικαστικά συστήματα και να προβούν σε ανταλλαγή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος άδειασε άμεσα τον κ. Κατσίκη, διευκρινίζοντας πως «δεν έχει ζητηθεί καμία ανταλλαγή, ούτε επισήμως, ούτε ανεπισήμως». «Ανταλλαγές δεν προβλέπονται και δεν μπορούν να γίνουν» ξεκαθάρισε.

Μετά από βολές τόσο από τις τάξεις της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Κατσίκης υποχρεώθηκε να ανασκευάσει δύο φορές. «Δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω» είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.

«Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση» πρόσθεσε πάντως ο κ. Κατσίκης, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα λεχθέντα του.

Τουρκικά φιλοκυβερνητικά μέσα πάντως έδωσαν ευρεία κάλυψη στις δηλώσεις του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις συνομιλίες του με τους ευρωπαίους στη Σύνοδο της Βάρνας. «Δεν είναι δίκαιο να ασχολείστε τόσο με τους δύο έλληνες στρατιώτες ενώ δεν ασχολείστε με την έκδοση των τούρκων πραξικοπηματιών» διεμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας προσχηματικά ότι δεν συσχετίζει τις δύο υποθέσεις.

Το θέμα φιλοξενείται την Τετάρτη στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Hurriyet με άρθρο που τιτλοφορείται: «Δεν είμαι υπεράνω της τουρκικής δικαιοσύνης».
Πηγή: skai.gr