Κλείσιμο

Η Aegean ανακοίνωσε συμφωνία για προμήθεια 42 νέων Airbus αεροσκαφών

Την υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Airbus για την προμήθεια έως και 42 νέων αεροσκαφών τύπου A320 neo και Α321, ανακοίνωσε η Aegean.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Aegean, Ευτύχιο Βασιλάκη, η προμήθεια των νέων αεροσκαφών αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα, με την αξία της να ανέρχεται σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε τιμές καταλόγου. Η τελική τιμή αναμένεται να είναι χαμηλότερη δεδομένου ότι σε μεγάλες παραγγελίες, οι κατασκευαστές προσφέρουν εκπτώσεις.

Σε πρώτη φάση η Aegean θα προμηθευτεί 30 αεροσκάφη με προαίρεση για την απόκτηση άλλων 12. Τα περισσότερα από αυτά θα είναι Α320 ενώ 10 αεροσκάφη θα είναι Α321 τα οποία προσφέρουν μία με δύο ώρες πτήσης επιπλέον.

Έως τον Ιούλιο του 2018 η Aegean θα έχει καταλήξει στον τύπο κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί στα νέα αεροσκάφη, με την εταιρεία να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δύο κατασκευαστές.

Η παραλαβή των νέων αεροσκαφών θα ξεκινήσει σταδιακά από το 2022 και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025.

Τα νέα αεροσκάφη με κινητήρες τεχνολογίας νέας γενιάς παρέχουν εξοικονόμηση έως 15% στην κατανάλωση καυσίμου, μείωση εκπομπών ρύπων και θορύβου, ενώ η προμήθειά τους θα επιτρέψει στην Aegean να προσθέσει νέους προορισμούς στο δίκτυό της.

Σε ό,τι αφορά την επιλογή της εταιρείας να προμηθευτεί αεροσκάφη της Airbus και όχι Boeing, ο κος Βασιλάκης τόνισε πως καταλυτικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε το γεγονός πως η Aegean έχει ήδη αεροσκάφη Airbus στον στόλο της, ενώ το Α321 προσφέρει πλεονεκτήματα καθώς η Boeing δεν διαθέτει αντίστοιχο αεροπλάνο μεσαίων αποστάσεων.


Πηγή: Αχιλλέας Τόπας