Ένσταση καταθέτει η ελληνική πλευρά για τους δύο κρατούμενους στρατιωτικούς

Ένσταση επί της δεύτερης άρνησης της τουρκικής Δικαιοσύνης να επιτρέψει την αποφυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών αναμένεται να καταθέσουν αύριο Τετάρτη οι δικηγόροι τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιθανότητες να γίνει δεκτή η ένσταση είναι μικρές.

Οι δύο ένστολοι κρατούνται επί 27 ημέρες, ενώ άγνωστο παραμένει πότε θα δικαστούν.

Το δικαστήριο της Αδριανούπολης διέταξε την παράταση της κράτησής τους επικαλούμενο «ύποπτα στοιχεία» που έχουν βρεθεί και παραμένουν υπό εξέταση.

Τόνισε επίσης ότι οι δύο ένστολοι δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία, όπου θα μπορούσαν να διαμείνουν έως ότου να οριστικοποιηθεί το κατηγορητήριο.

Στο δικαστήριο, οι συνήγοροι των στρατιωτικών τόνισε ότι οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης συνεργάζονται με τις τουρκικές Αρχές, καθώς έχουν δώσει τους κωδικούς των κινητών τηλεφώνων τους.

Σημείωσαν  ότι το ελληνικό προξενείο έχει ενημερώσει ότι μπορούν να παραμείνουν σε αυτό ως διεύθυνση κατοικίας τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους.

Η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης για παράταση της προφυλάκισης ήλθε μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στη Βάρνα, όπου τέθηκε επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα.

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε ότι έθεσε στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το θέμα των ελλήνων στρατιωτικών, κι έλαβε την απάντηση πως «την απόφαση θα πάρει η ανεξάρτητη τουρκική Δικαιοσύνη».

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της ΕΕ πάντως είναι ότι η ανεξαρτησία των τουρκικών δικαστηρίων έχει πάψει να υφίσταται λόγω των εκκαθαρίσεων που έγιναν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Το σημαντικό είναι να απαγγελθεί το κατηγορητήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση και να επιστρέψουν τα παιδιά μας στην πατρίδα. Ο απροσδιόριστος χρόνος είναι που μας φορτίζει συναισθηματικά, αλλά εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην απονομή της δικαιοσύνης, πως η πραγματικότητα δεν μπορεί να διαστρεβλωθεί. Γνωρίζουμε πως συνεχίζονται και εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την απελευθέρωση του Δημήτρη και του Άγγελου και πως το μόνο που συνέβη είναι ότι εισήλθαν κατά λάθος στη γειτονική χώρα», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη, Νίκος.
Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ