Κοτζιάς – Ζάεφ: Ανάγκη αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού στο όνομα

Την ανάγκη ενός αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού στο ονοματολογικό τόνισαν την Παρασκευή ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έπειτα από τη συνάντησή τους στα Σκόπια στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του κ. Κοτζιά.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου της σκοπιανής κυβέρνησης, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το παρόν και το μέλλον απαιτούν υπευθυνότητα για την επίλυση του ανοιχτού προβλήματος.

«Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα, ως μέλος τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ, και με την παλαιότερη δημοκρατική παράδοση στην περιοχή, έχει μεγάλη ευθύνη να επιλύσει αυτό το ζήτημα, και ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός αποδεκτός και από τις δύο πλευρές». 

«Η συνάντηση με τον Νίκο Κοτζιά συμπίπτει με μια εξαιρετικά θετική χρονική συγκυρία, όπου αναμένονται μακροχρόνιες λύσεις για διμερή ζητήματα στην περιοχή, υπό το πρίσμα των προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε από την πλευρά του ο σκοπιανός πρωθυπουργός.

«Το επίκεντρο των συνομιλιών μας πρέπει να είναι το μέλλον μεταξύ των δύο χωρών. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί, και να λάβουμε μέτρα που θα μας οδηγήσουν πιο κοντά στη λύση του μόνο ανοιχτού ζητήματος μεταξύ των δύο εθνών μας. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε μια λύση που θα δώσει πολλές αποδεκτές πλευρές στα θεσμικά όργανα και των δύο χωρών, καθώς και στην αντιπολίτευση, που θα την δεχθούν ως μια αξιοπρεπή λύση τόσο για τη ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ όσο και για τη Δημοκρατία της Ελλάδας» σημείωσε ο Ζόραν Ζάεφ σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ.

Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι δύο χώρες ασκούν και καλλιεργούν κοινές ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες αποτελούν κοινό τρόπο οικοδόμησης καλύτερων διμερών σχέσεων και σχέσεων εμπιστοσύνης.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις διμερείς σχέσεις, να τις καλλιεργούμε και να τις βελτιώνουμε μετά την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, επειδή οι πολίτες στις χώρες μας, οι φίλοι μας στην ΕΕ και η διεθνής κοινότητα αναμένουν μια λύση στο θέμα αυτό» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

«Σήμερα κάναμε βήματα (…) σε μεγάλο βαθμό έχουμε συμφωνήσει τι θέλουμε για το μέλλον» δήλωσε εξάλλου την Παρασκευή ο Νίκος Κοτζιάς στην ιστορική κοινή συνέντευξη που είχε με τον σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ στην ΠΓΔΜ μετά τη δίωρη συνάντησή τους. Πάντως, ο σκοπιανός υπουργός έδειξε ότι η FYROM έχει ισχυρές ενστάσεις στο «Gorna Makedonija».

«Οι κυβερνώντες κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση οδυνηρού συμβιβασμού» εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Πηγή: skai.gr