Η ΕΕ θα καταδικάσει την κράτηση ευρωπαίων πολιτών από την Τουρκία

Καταδίκη της τουρκικής πρακτικής να θέτει υπό κράτηση ευρωπαίους πολίτες θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ικανοποιημένη με τις διατυπώσεις που υπάρχουν στα προσχέδια, με δεδομένο ότι αποτελούν καταδίκη και της παρατεταμένης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών που βρίσκονται επί τρεις και πλέον εβδομάδες στις φυλακές Αδριανούπολης.

Η Αθήνα είναι σε συνεννόηση με τους εταίρους της για τις κινήσεις που θα γίνουν από εδώ και πέρα, ειδικά σε ό,τι αφορά την προγραμματισμένη σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία στη Βράνα της Βουλγαρίας, τη Δευτέρα.

Η 28 εταίροι αναμένεται να εκφράσουν επίσης την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο και να καταδικάσουν τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος.

Προσερχόμενος νωρίτερα στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να μιλά με ευθύτητα στην Τουρκία και να τις υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της, ειδικά την ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως, με δεδομένες τις γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι ένας ισχυρός παράγοντας στην περιοχή, κάτι που συνεπάγεται την παροχή στήριξης σε οποιουδήποτε κράτος-μέλος απέναντι σε παραβιάσεις τρίτων χωρών.

Επισήμανε πάντως ότι η Ένωση πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.
Πηγή: skai.gr