Αθήνα: Αβάσιμες αναφορές περί «σχεδιαγραμμάτων» στα κινητά των Ελλήνων

Αβάσιμες χαρακτηρίζουν στρατιωτικές πηγές της Ελλάδας τις αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ περί «στρατιωτικών σχεδιαγραμμάτων» στα κινητά τηλέφωνα των δύο αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, οι τουρκικές Αρχές εντόπισαν «στρατιωτικά σχεδιαγράμματα» στην εξωτερική μνήμη των κινητών τηλεφώνων των ελλήνων στρατιωτικών, Μητρετώδη και Κούκλαντζη, ενώ ο έλεγχος των δεδομένων των συσκευών συνεχίζεται.

«Είναι όλα ψέματα» δήλωσαν ελληνικές στρατιωτικές πηγές σχετικά με το δημοσίευμα του Anadolu. Τόνισαν πως η εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο κρατούμενων γίνεται παρουσία έλληνα εμπειρογνώμονα, ο οποίος δεν έχει διαπιστώσει οτιδήποτε επιλήψιμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έως τώρα οι τούρκοι πραγματογνώμονες έχουν ελέγξει τα δύο προσωπικά κινητά τηλέφωνα των στρατιωτικών και απομένει η τρίτη, συσκευή η οποία ανήκει στη μονάδα τους.

Οι πηγές καυτηρίασαν μάλιστα το γεγονός ότι υπήρξε διαρροή τέτοιας πληροφορίας στον τουρκικό Τύπο, σημειώνοντας πως η εξέταση των κινητών θα πρέπει να γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τα ευρήματα να μεταφέρονται μόνο στον εισαγγελέα και στους δικηγόρους των στρατιωτικών.

Στο τουρκικό πρακτορείο δεν γίνεται αναφορά αν τα στρατιωτικά σχεδιαγράμματα που εντόπισαν οι τουρκικές αρχές αφορούν ελληνικές ή τουρκικές εγκαταστάσεις. 

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, οι στρατιωτικοί είχαν στην κατοχή τους δύο κινητά τηλέφωνα και ένα κρυπτογραφικό τηλέφωνο.



Σημειώνεται ότι μετά από 22 ημέρες, το υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα επίσημες φωτογραφίες των δύο νέων. 

Μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς απέστειλε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως θα ζητήσει να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση τόσο σε επίπεδο ΕΛΚ  όσο και σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Την ενεργοποίηση των Ευρωπαίων για την απελευθέρωση των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών θα ζητήσει στο μεταξύ ο Αλέξης Τσίπας στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ενώ είχε και επικοινωνία για το θέμα της Τουρκίας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. H Aθήνα ζήτησε και την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία εξαπέλυσε όμως σφοδρή επίθεση η Άγκυρα. 



Πηγή: skai.gr