Προανάκριση για τις ζημιές στην περίφραξη του λιμανιού του Πειραιά

Προανάκριση για τις σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν άγνωστοι χθες το βράδυ στην περίφραξη του χώρου ελέγχου επιβατών που βρίσκεται μέσα στο λιμάνι του Πειραιά ανάμεσα στις πύλες Ε-2 και Ε-4 και συγκεκριμένο στα σημεία απ' όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη, διενεργείται από το 1ο Λιμενικό Τμήμα Πειραιά.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας του λιμανιού εξέφρασε τον προβληματισμό του για το συγκεκριμένο γεγονός που σημειώθηκε, αναφέροντας ότι η διοίκηση του λιμένος πριν προχωρήσει στην εφαρμογή του ISPS στο συγκεκριμένο χώρο, που είναι και υποχρέωση βάσει των κανονισμών της ΕΕ, είχε διαβουλευθεί με τους χρήστες (ακτοπλοϊκές και μεταφορικές εταιρείες) και δεν υπήρχε κάποια αντίδραση από κάποιον συγκεκριμένο φορέα.

Τόνισε ότι κάποια άτομα στη διάρκεια διαδήλωσης στο λιμάνι κάποιοι έβγαλαν τροχούς από τα σακ βουαγιάζ και αφού έκοψαν και έριξαν την περίφραξη αποχώρησαν.

Ανέφερε ότι το περιστατικό έχει καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας που βρίσκονται στο χώρο και το οπτικό υλικό μπορεί να προσκομιστεί στις λιμενικές ή δικαστικές αρχές στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης εφόσον ζητηθεί.

Στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ, ανέφεραν ότι οι ζημιές θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, καθώς η εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας των λιμενικών εγκαταστάσεων ISPS στους προβλήτες από όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά αφού στην περίπτωση μη τήρησής του υπάρχει κίνδυνος προστίμου για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων ISPS στους προβλήτες από όπου αναχωρούν τα πλοία για την Κρήτη είχε επικαιροποιήσει πρόσφατα ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) με την τοποθέτηση ειδικής περίφραξης και κάμερες ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ