Πρώτη η Ελλάδα στον κατά κεφαλήν αριθμό αιτήσεων για άσυλο

Μεγάλη πτώση στον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο καταγράφηκε το 2017 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ελλάδα ωστόσο να δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις αναλογικά με τον πληθυσμό και να είναι μία από τις λιγοστές χώρες όπου ο όγκος των αιτήσεων αυξήθηκε.

Η ΕΕ δέχτηκε σχεδόν 650.000 αιτήσεις για άσυλο, κατά τι λιγότερο από τις μισές σε σχέση με το 2016.

Εξ αυτών η χώρα μας δέχτηκε 57.020 αιτήσεις για διεθνή προστασία, ήτοι περίπου 5.295 αιτήσεις ανά εκατομμύριο κατοίκους, που συνιστά την υψηλότερη αναλογία στην ΕΕ. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Κύπρος, με 5.235 αιτήσεις ανά εκατομμύριο.

Μάλιστα, ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7.200 σε σχέση με το 2016, δηλαδή κατά 14%.

Στις τελευταίες θέσεις βρέθηκαν δύο ανατολικοευρωπαϊκές χώρες που δεν δέχονται μετεγκατάσταση προσφύγων στα εδάφη τους: Η Σλοβακία, που κατέγραψε μόλις 27 αιτήσεις ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, και η Πολωνία με 79 αιτήσεις ανά εκατομμύριο.

Οι περισσότερες αιτήσεις κατατέθηκαν στη Γερμανία, η οποία κατέγραψε 198.300 αιτήσεις, ήτοι το 31% του συνόλου. Παρά ταύτα, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στη Γερμανία ήταν κατά 73% λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε μία ένδειξη πως το προσφυγικό κύμα φτάνει όλο και λιγότερο στη Βόρεια Ευρώπη.

Αντίστοιχα, οι αιτήσεις στην Αυστρία μειώθηκαν κατά 44% και στην Ολλανδία κατά 17%.

Αντίθετα, στην Ιταλία ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά 4% κι έφτασε τις 126.600, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση, της τάξης του 96%, παρατηρήθηκε στην Ισπανία. Αυτό εν πολλοίς αντανακλά τη στροφή των διακινητών προς τη θαλάσσια διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου και το σύντομο πέρασμα ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Το 16% των αιτούντων ήταν από τη Συρία. Ακόμα 7% ήταν από το Ιράκ και ένα άλλο 7% ήταν από το Αφγανιστάν.

Στο τέλος του 2017 υπήρχαν 927.300 αιτήσεις για άσυλο σε εκκρεμότητα, σαφώς περισσότερες σε σχέση με το 2016, όταν οι εκκρεμείς φάκελοι άγγιζαν τα 1,1 εκατομμύρια.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία καλύπτουν μόνο αιτήσεις ανθρώπων που δεν είχαν κάνει προγενέστερα αιτήματα.
Πηγή: skai.gr