Διπλωματικοί Υπάλληλοι: Οι απειλές κατά Κοτζιά υπονομεύουν την εξωτερική πολιτική

Οι επαναλαμβανόμενες απειλές εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της οικογένειάς του αποτελούν απόπειρα υπονόμευσης της άσκησης εξωτερικής πολιτικής και της υπεράσπισης των δικαίων της Ελλάδας, διαμήνυσε η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων.

Στον απόηχο της αποκάλυψης ότι άγνωστοι έστειλαν στον κ. Κοτζιά σφαίρα τυλιγμένη σε απειλητική επιστολή σχετικά με το Σκοπιανό, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του για το περιστατικό και καταδίκασε απερίφραστα τις απειλές ως «απόπειρα τρομοκράτησης».

Πρόκειται τουλάχιστον για την δεύτερη απειλητική επιστολή που δέχεται ο κ. Κοτζιάς τους τελευταίους δύο μήνες. Η πρώτη τον προειδοποιούσε πως υπάρχουν τρεις σφαίρες που προορίζονται για τον ίδιο και την οικογένειά του. Η Αστυνομία ερευνά εάν οι επιστολές συντάχθηκαν από τους ίδιους αποστολείς.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων γνωρίζει με κάθε βεβαιότητα ότι οι τρομοκρατικές απειλές ουδόλως θα επηρεάσουν την αποφασιστικότητα και την προσήλωση στο καθήκον όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Εξωτερικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια στα τέλη της εβδομάδας ώστε να συζητήσει με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ το προσχέδιο της Αθήνας για λύση-πακέτο.

Η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει προτάσεις για το όνομα, πρόνοιες για την απαλοιφή του αλυτρωτισμού, ελληνικές θέσεις για την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ιθαγένεια της ΠΓΔΜ, αλλά και προτάσεις για τα παράγωγα εμπορικής χρήσης που θα προκύψουν από την ονομασία.

Ο κ. Κοτζιάς έχει καταστήσει σαφές
πως η Αθήνα θέλει λύση-πακέτο που θα διευθετεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα οριστικά. Ειδικά για το όνομα επιδιώκει σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει μεν τον όρο «Μακεδονία», αλλά με σλαβική χροιά και αμετάφραστο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η Αθήνα βλέπει θετικά τη λύση του Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία), ιδέα που δεν έχουν απορρίψει τα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχει απορρίψει την ονομασία Nova Makedonija (Νέα Μακεδονία).
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΥΠΕΞ