Οργή στην Άγκυρα για την ελλ. δικαιοσύνη–Αναφορά Κοτζιά σε θερμό επεισόδιο;

Ορατός είναι ο κίνδυνος η έντονη δυσαρέσκεια που επικρατεί στην τουρκική κοινή γνώμη, και στην Άγκυρα, για τη μη έκδοση των Tούρκων να επηρεάσει όχι μόνο την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά και να προκαλέσει περαιτέρω κλιμάκωση της προκλητικότητας της γείτονος.

Μιλώντας για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ο Νίκος Κοτζιάς, φέρεται να προειδοποίησε ότι η απόρριψη της ένστασης για την κράτησή των δύο Ελλήνων από τους δικηγόρους τους είναι «δείγμα ότι στην Τουρκία δεν θέλουν να τελειώσει (η υπόθεση)».

«Μακροχρόνια στρατηγική της Τουρκίας, αν χρειαστεί είναι να κάνει ένα θερμό επεισόδιο και να μας πάει σε διαπραγμάτευση ‘’καβάλα’’» φέρεται να είπε ο Νίκος Κοτζιάς, αποστροφή που επιβεβαίωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε ακόμα ότι «η Τουρκία θα πρέπει ένα γεγονός που συμβαίνει συχνά να μην το αναγάγει σε ένα μεγάλο πολιτικό και στρατιωτικό πρόβλημα, σε ένα στοιχείο κρίσης». «Έχουμε κλιμάκωση της προκλητικότητας της Τουρκίας» τόνισε ο υπουργός.

Στην Τουρκία επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια τόσο για τη μη έκδοση των 8 τούρκων στρατιωτικών που η Άγκυρα τους εμπλέκει στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 όσο και για τους εννιά τούρκους κουρδικής καταγωγής της οργάνωσης DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο) που συνελήφθησαν στην Αθήνα λίγο πριν την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου και πιθανότατα είχαν σχέδια για τη δολοφονία του τούρκου προέδρου.

«Δεν μπορούμε να επιμένουμε σε επίσπευση των διαδικασιών για τους Έλληνες η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη» επιμένουν τουρκικές κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας, επισήμως, ότι «δεν κάνουμε παζάρια (Ελλήνων – Τούρκων)».

Πάντως, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ανώτατος αξιωματικός μετέφερε μήνυμα Τούρκου ανώτατους διπλωματικού παράγοντα για την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων με τρεις από τους Κούρδους συλληφθέντες στην Αθήνα, με την όλη διαδικασία να σημειώνεται ερήμην του υπουργείου Άμυνας.

Πηγή: skai.gr