Κουίκ: Ο Κοτζιάς δεν πτοείται από απειλές

Ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς δεν πτοείται από απειλές, διαμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, στον απόηχο της αποκάλυψης ότι άγνωστοι έστειλαν στον υπουργό Εξωτερικών σφαίρα με απειλητική επιστολή που αναφερόταν στο Σκοπιανό.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κουίκ χαρακτηρίζει τους δράστες «θρασύδειλα ανθρωπάκια», τονίζοντας πως ο κ. Κοτζιάς θα προχωρήσει στην επίλυση θεμάτων που παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω «έλλειψης πολιτικού θάρρους».

Πρόκειται για την δεύτερη απειλή
που δέχεται ο κ. Κοτζιάς αφότου εντατικοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογικού, στις αρχές του έτους.

Ο ΥΠΕΞ θα μεταβεί στα Σκόπια
προς τα τέλη Μαρτίου, κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Στο επίκεντρο της επίσκεψής του θα βρεθεί το προσχέδιο για λύση-πακέτο που καταρτίζει η ελληνική πλευρά, το οποίο περιέχει προτάσεις για το όνομα, πρόνοιες για εξάλειψη του αλυτρωτισμού στην ΠΓΔΜ και προτάσεις για τον προσδιορισμό της ταυτότητας, της γλώσσας και των εμπορικών παραγώγων που θα προκύψουν από το όνομα.

Ο κ. Κοτζιάς έχει καταστήσει σαφές πως η Αθήνα προτιμά σύνθετη ονομασία, που θα περιλαμβάνει μεν τον όρο «Μακεδονία» αλλά με σλαβική χροιά και αμετάφραστο. Η ΠΓΔΜ, που θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις ως απάντηση στο ελληνικό προσχέδιο, έχει απορρίψει έως τώρα ανοιχτά μόνο τη λύση του «Νέα Μακεδονία».

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι είναι ανοιχτός στις υπόλοιπες τέσσερις προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες είναι: «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)», «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη».
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΠΓΔΜ