Πρώτη τραγωδία για το 2018 στο Αιγαίο με τουλάχιστον 16 νεκρούς πρόσφυγες

Τραγωδία εκτυλίσσεται από το πρωί στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Αγαθονησίου, λόγω ανατροπής λέμβου στην οποία επέβαιναν περίπου 22 πρόσφυγες και μετανάστες.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 16 νεκροί, ανάμεσά τους έξι παιδιά κι ένα βρέφος.

Πρόκειται πάντως για το πρώτο ναυάγιο με νεκρούς στα ελληνικά νερά το 2018.

Σώοι κατάφεραν να βγουν στη στεριά τρεις άνθρωποι, δύο γυναίκες και ένας άνδρας. Εάν ο αριθμός των επιβαινόντων που έδωσαν οι επιζώντες είναι ακριβής, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις αγνοούμενοι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, η οποία θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Στην περιοχή βρίσκεται και κλιμάκιο βατραχανθρώπων.

Άγνωστο παραμένει εάν οι έρευνες θα συνεχιστούν αύριο Κυριακή καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι που κατά τόπους θα φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Η Τουρκία, ακολουθώντας την πάγια τακτική της, εξέδωσε οδηγία προς ναυτιλόμενους για έρευνα και διάσωση, κάνοντας λόγο για περιοχή που υπάγεται σε τουρκική ευθύνη. Το ελληνικό Λιμενικό ωστόσο να διατηρεί στην πράξη τον έλεγχο της επιχείρησης.

«Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Θοδωρής Βίτσας.

Την οδύνη της εξέφρασε η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως η τραγωδία «επιβεβαιώνει ότι η προσφυγική και μεταναστευτική δεν έχει λήξει κι ότι η Τουρκία ακόμα επιτρέπει σε διακινητές προσφύγων και μεταναστών να δρουν ανενόχλητοι.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι δεν έχει τέλος η τραγωδία των ξεριζωμένων θυμάτων της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.

Ο Δημήτρης Τσιόδρας από Το Ποτάμι τόνισε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί ξανά πρόσφυγες και μετανάστες ως διαπραγματευτικό όπλο, κάνοντας τα στραβά μάτια στους δουλέμπορους.

Τη βαθιά θλίψη της εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας πως οι έρευνες για αγνοούμενους συνεχίζονται.

Η αρμοστεία τονίζει ότι περίπου 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στο Αιγαίο την τελευταία διετία. Επισημαίνει ότι απαιτούνται νέες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διακινητών και για την δημιουργία πιο ασφαλών οδών για τους πρόσφυγες.
Πηγή: skai.gr