Πάιατ: ΗΠΑ και Ελλάδα έχουν το ίδιο συμφέρον έναντι της Τουρκίας

«Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία προσδεδεμένη στη Δύση και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» επισήμανε την Παρασκευή ο Τζέφρι Πάιατ από τα Ιωάννινα, επισημαίνοντας ότι «Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν το ίδιο συμφέρον έναντι της Τουρκίας».

Όπως τόνισε ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, οι ΗΠΑ εκτιμούν τις συνεχιζόμενες ενέργειες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του να συνεχίζει τον διάλογο με την Άγκυρα και να βοηθάει την Τουρκία, όπως είπε, να παραμένει επικεντρωμένη στη Δύση.

Ο αμερικανός διπλωμάτης σημείωσε ότι τοποθετεί τη χώρα μας σε ένα στρατηγικό πλαίσιο, με έμφαση στον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται την ίδια άποψη για αυτήν την περιοχή, που είναι να δουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την ένταξη στην ΕΕ και αν το επιλέξουν, στο ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου επιθυμία των ΗΠΑ είναι η επίλυση του περιστατικού της κράτησης των ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία «το συντομότερο δυνατόν», αλλά το θέμα είναι διμερές, και η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να παρέμβει.

Από την πλευρά του, την ίδια στάση τηρεί ο Λευκός Οίκος και για το ονοματολογικό, με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να δηλώνει την Τετάρτη, κατά τη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ ότι «η μόνη βιώσιμη λύση στο θέμα της ονομασίας είναι εκείνη στην οποία θα καταλήξουν οι δύο χώρες μόνες τους». 

Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ