Ο Σαββίδης πούλησε τις καπνοβιομηχανίες στη Ρωσία και την ΣΕΚΑΠ

Στον ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco Inc. πούλησε την καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak ο Ιβάν Σαββίδης, έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η JT, που ελέγχεται κατά 33% από το Δημόσιο της Ιαπωνίας, θα αποκτήσει και το πλειοψηφικό μερίδιο της ελληνικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ.

Αδιευκρίνιστο παραμένει το επιμέρους τίμημα για την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ, η οποία βαρύνεται από πρόστιμο που, μαζί με τις προσαυξήσεις, ανέρχεται σε 44 εκατομμύρια ευρώ.

Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 3ου τριμήνου του 2018. Με την αγορά της Donskoy Tabak η Japan Tobacco Inc. ενισχύει πρωτίστως τη θέση της στη ρωσική αγορά, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά καπνικών παγκοσμίως.

Για «απόλυτα μελετημένη επιχειρηματική κίνηση» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ, Αρτούρ Νταβιντιάν. Προσέθεσε πως η μεγάλη παρουσία της ΣΕΚΑΠ στην παγκόσμια αγορά «δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αγοραστή, ο JT ήδη ελέγχει το 22,7% της ελληνικής αγοράς και με την απόκτηση της ΣΕΚΑΠ θα ενισχύσει τη θέση της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Η Japan Tobacco Inc. είναι ένας από τους κορυφαίους παίχτες προϊόντων καπνού, με επιχειρήσεις σε περισσότερες από 120 χώρες και σχεδόν 60.000 εργαζόμενους ανά τον κόσμο. Η εταιρεία κατασκευάζει και εμπορεύεται μερικές από τις γνωστότερες διεθνείς μάρκες τσιγάρων μεταξύ των οποίων τα Winston, Camel, MEVIUS, LD και American Spirit.

Ο ελληνικός βραχίονας, η JTI, διαθέτει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού στην Ελλάδα με τις μάρκες Winston, Camel, Old Holborn και το ηλεκτρονικό τσιγάρο Logic, ένα προϊόν μειωμένου κινδύνου το οποίο εισήγαγε πρόσφατα στην αγορά.

Εκτός από την Ελλάδα, η JTI Hellas έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας. Απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους.
Πηγή: skai.gr