Τζανακόπουλος: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ατύχημα στο Αιγαίο

Η Ελλάδα θα προβεί σε «συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες» εάν η Τουρκία κλιμακώσει την υπόθεση με τους δύο κρατούμενους έλληνες στρατιωτικούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ατυχήματος στο Αιγαίο.

Άφησε να εννοηθεί πως η παρατεταμένη κράτηση των δύο ενστόλων ή η απαγγελία επιπρόσθετων κατηγοριών πέρα από την είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη μπορεί να εκληφθεί ως κλιμάκωση από την ελληνική πλευρά.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε πάντως ότι, σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δεν αναμένει εκτροπή της υπόθεσης και προβλέπει ότι το συμβάν θα λήξει σύντομα.

Απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση των δύο κρατούμενων, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να φανταστεί ότι θα μείνουν προφυλακισμένοι περισσότερο από μερικές εβδομάδες.

Παρά ταύτα, με δεδομένη την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο ατυχήματος στο Αιγαίο – ενδεχόμενο στο οποίο έχουν αναφερθεί τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς όσο και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να μην συμβεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Τζανακόπουλος επιχείρησε τέλος να υποβαθμίσει τη δήλωση του γενικού γραμματέα του NATO ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία και πρέπει να τη λύσουν μεταξύ τους.

Εκτίμησε ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό διότι η τοποθέτησή του θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στην τουρκική Δικαιοσύνη.
Πηγή: skai.gr