Υποβαθμίζει η Γαλλική Πρεσβεία το μήνυμα-προειδοποίηση που έστειλε

Υποβαθμίζει η πρεσβεία της Γαλλίας τη σημασία του μηνύματος που έστειλε χθες στους γάλλους πολίτες στην Ελλάδα, με το οποίο έδινε συστάσεις για το πού μπορούν να απευθυνθούν σε περίπτωση «μείζονος κρίσης» στη χώρα μας.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι πρόκειται για τακτικό μήνυμα που «δεν είχε χαρακτήρα συναγερμού» αλλά συνδέεται με τον κίνδυνο φυσικής καταστροφής. Αναφέρει πως το μήνυμα στάλθηκε ώστε να ενημερωθεί η γαλλική κοινότητα για το δίκτυο εντεταλμένων οι οποίοι είναι πρωτίστως αρμόδιοι για την επικοινωνία ανάμεσα στους Γάλλους και τις προξενικές Αρχές σε περίπτωση ανάγκης.

«Έγινε αντιληπτό ότι το δίκτυο έπρεπε να γίνει περισσότερο γνωστό στους Γάλλους υπηκόους σε μια χώρα με σημαντικούς φυσικούς κινδύνους, όπως οι σεισμοί και οι πυρκαγιές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία. Σημειώνει πως τέτοιες ενημερώσεις εκδίδονται από τις γαλλικές αποστολές σε χώρες που «παρουσιάζουν μεγάλο σεισμικό κίνδυνο ή είναι ευάλωτες σε σημαντικές φυσικές καταστροφές».

Άγνωστο πάντως παραμένει γιατί η γαλλική πρεσβεία αποφάσισε να στείλει το εν λόγω μήνυμα στη σημερινή συγκυρία, με δεδομένο ότι δεν έχουν προηγηθεί μεγάλες σεισμικές δονήσεις ούτε επίκειται η θερινή περίοδος πυρκαγιών.

Το μήνυμα, που στάλθηκε μέσω email στους γάλλους υπηκόους που διαμένουν στην Ελλάδα, δεν διευκρινίζει τι συνιστά «μείζονα κρίση». Εν πολλοίς ενημερώνει τους παραλήπτες για την ύπαρξη του δικτύου εντεταλμένων, ο καθένας εκ των οποίων είναι αρμόδιος για έναν γεωγραφικό τομέα στην ελληνική επικράτεια.

Το λινκ

Το μήνυμα καλεί τους γάλλους πολίτες να μάθουν ποιος είναι ο τομεάρχης για την περιοχή όπου βρίσκονται και τους παρέχει έναν σύνδεσμο στο διαδίκτυο όπου μπορούν να δουν το «σχέδιο ασφαλείας» για τη διαίρεση της ελληνικής επικράτειας σε τομείς («νησίδες»).

Το εν λόγω σχέδιο, που έχει επικαιροποιηθεί τελευταία φορά στις 11 Ιανουαρίου – αρκετές εβδομάδες πριν αρχίσει η ένταση με την Τουρκία – αναφέρει πως το δίκτυο αφορά κυρίως το ενδεχόμενο φυσικής καταστροφής.

Σημειώνεται πως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και στη Νίκαια, το 2015 και 2016, η Γαλλία έχει αυξήσει τον βαθμό επιφυλακής. Διαθέτει επίσης μία πλατφόρμα όπου οι Γάλλοι μπορούν να καταγράψουν τα στοιχεία τους εάν ταξιδεύουν εκτός Γαλλίας.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Ελλάδα