Αβέβαιη η χρηματοδότηση από την Κομισιόν για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου

Αβέβαιη παραμένει η χρηματοδότηση από την Κομισιόν για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υποδομών.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Λαμία ο Χρήστος Σπίρτζης στις 22 Δεκεμβρίου, μετά την παράδοση στην κυκλοφορία του μεσαίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου, ανέφερε πως εντός του πρώτου διμήνου του 2018 θα ξεκινήσουν τα έργα για την κατασκευή του νότιου τμήματος, από τη Λαμία έως την Ξυνιάδα.

Ο κος Σπίρτζης υποστήριξε πως έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαπραγματεύσεις με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση του έργου.

Στις 6 Μαρτίου ωστόσο, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Χάρολτ Νίσσενς, με επιστολή του προς τις ελληνικές αρχές, ζητά διευκρινίσεις για σειρά ζητημάτων που αφορούν στο έργο.

Από την επιστολή του κυρίου Νίσσενς φαίνεται πως το αίτημα εξασφάλισης πόρων για το νότιο τμήμα του έργου εστάλη στην Κομισιόν στις 24 Ιανουρίου και όχι τον Δεκέμβριο του 2017 όπως είχε ισχυριστεί ο κος Σπίρτζης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της διεύθυνσης ανταγωνισμού ζητά στοιχεία - μεταξύ άλλων - για την αδυναμία του παραχωρησιούχου να χρηματοδοτήσει το έργο, αναλυτικά στοιχεία για το ενδεχόμενο κερδοφορίας του οδικού άξονα και διευκρινίσεις για το αντίτιμο των διοδίων.

Στην επιστολή του τονίζει ότι εάν δεν δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματά του εντός δύο μηνών, τότε η Επιτροπή δε θα είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις στις ελληνικές αρχές.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας