Κλείσιμο

Αυτά προβλέπει η απόφαση Πετρόπουλου για την επιστροφή εισφορών του ΕΦΚΑ

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να την βρείτε εδώ

Με απόφαση του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου έγινε σήμερα γνωστός ο τρόπος με τον οποία θα επιστραφούν στους δικαιούχους οι αχρεωστήτως καταβληθείσες εισφορές που έχουν εισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση επιστρέφονται ή συμψηφίζονται με τυχόν καθυστερημένες οφειλές όλα τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στον ΕΦΚΑ για οποιαδήποτε αιτία (περιλαμβάνονται και εισφορές υγειονομικής περίθαλψης) εφ’ όσων δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής από τον ασφαλισμένο.

Βασική προϋπόθεση για την επιστροφή των συγκεκριμένων εισφορών είναι η υποβολή σχετικής αίτησης και έχει να κάνει είτε με εισφορές μέχρι την 31/12/2016 αλλά και εισφορές από την 1/1/2017. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν αχρεωστήτως καταβάλλει εισφορές εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται πως στην συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιθανό να υπάγονται και μισθωτοί ή και εργοδότες οι οποίοι πρέπει επίσης να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Το Υπουργείο Διευκρινίζει επίσης πως σε περίπτωση που υπάρχει δικαιούχος ο οποίος έχει ρυθμισμένη οφειλή προς το Δημόσιο την οποία και τηρεί δεν θα του επιστρέφεται το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό αλλά θα συμψηφίζεται με τις δόσεις της οφειλής του, μία αναπροσαρμογή την οποία αναμένεται η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων να δει από τις αρχές Οκτωβρίου. 

Πότε επιστρέφονται ή συμψηφίζονται τα συγκεκριμένα ποσά

Πηγές του υπουργείου Εργασίας τονίζουν πως η διαδικασία ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί τμηματικά. Ειδικά για την εφετινή χρονιά όσες αιτήσεις έχουν κατατεθεί μέχρι την 31/12/2016 θα επιστρέφονται ή θα συμψηφίζονται από τα τέλη Μαρτίου. Οριστική εκκαθάριση σύμφωνα με του Υπουργείο θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 καθώς θα πρέπει να είναι γνωστές οι καταβλητέες εισφορές (σ.σ αυτές που ο ασφαλισμένος οφείλει να έχει καταβάλει).

Αξίζει να υπογραμμιστεί πως το Υπουργείο αναμένεται να εκδώσει και διευκρινιστική εγκύκλιο αναφορικά με τα ζητήματα και τις εύλογες ερωτήσεις που προκύπτουν.
Πηγή: skai.gr - Γιάννης Χαραμίδης