Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τον Παυλόπουλο να σεβαστεί τα τουρκικά σύνορα

Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία στη σκιά της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου ότι "μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας" τον καλεί να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα τουρκικά σύνορα.

Το τουρκικό υπουργείο καλεί επιπλέον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αποφύγει μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναγκαία ένταση».

Με άλλη ανακοίνωση του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητά τη σύλληψη και παραπομπή στη Δικαιοσύνη των δραστών που έκαψαν τουρκική σημαία προ ημερών σε διαδήλωση.

Η Άγκυρα καταδίκασε το γεγονός λέγοντας ότι οργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα, στις 5 Μαρτίου.

Απαντώντας- μέσω του ΣΚΑΪ - στο τουρκικό υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως "είναι σαφές ότι η Ελλάδα και μέσω της κυβέρνησής της και μέσω του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάντοτε υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο".

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, ανάλογες ήταν οι δηλώσεις του κ. Παυλόπουλου.

«Η τακτική της άλλης πλευράς φαίνεται να θέλει να κλιμακώνει την ένταση. Το δικό μας το εθνικό συμφέρον είναι για αποκλιμάκωση της διμερούς έντασης, ανάδειξη διεθνών πλευρών και αναζήτηση της ευρύτερης διπλωματικής στήριξης» πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι στόχος μας είναι να αυξήσουμε το διπλωματικό μας κύρος καθώς αυτός που προκαλεί απομονώνεται.


Εξάλλου, την ανησυχία της για το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξέφρασε στην εκπομπή «Ιστορίες» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Ρόουζ Γκότμελερ, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ύστερα από κυβερνητική σύσκεψη αποφασίστηκε εχθές να χαμηλώσουν οι τόνοι, στην περίπτωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για την οποία ο πρωθυπουργός ζήτησε τη διαμεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο Νίκος Κοτζιάς μετά από σύσκεψη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παραδέχτηκε συμφώνα με πληροφορίες ότι είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα οι δυο Έλληνες που κρατούνται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με βουλευτές που έλαβαν μέρος στην ενημέρωση, ο υπουργός είπε επίσης ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να σταλεί Έλληνας εμπειρογνώμονας που θα παραστεί στην εξέταση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών.

Η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία είναι προαπαιτούμενο για την καλή γειτονία ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, δήλωσε από τη Ρόδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία αλλά συνάμα και αυτοπεποίθηση, με ενότητα αλλά και σοβαρότητα.

«Η ΝΔ κρατά χαμηλούς τόνους γιατί προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, αν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, τώρα ο κ Καμμένος θα μιλούσε στα τηλεοπτικά παράθυρα για προδότες.

Εκτίμησε μάλιστα ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση ανέβαζε τους τόνους, θα ήταν κερδισμένη δημοσκοπικά, αλλά για τη ΝΔ πρώτα έρχεται η Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr